Boterkoek is typisch Joods-Nederlands gebakje, wat ook nog eens heel makkelijk te maken is! Dat heb ik dan ook vaak gedaan tijdens mijn werk als redacteur bij Koffietijd. Tijdens de coronaperiode heb ik ontelbare boterkoeken gebakken voor gasten en deelnemers aan onze online video’s. Ondertussen ken ik dit boterkoek recept dan ook uit m’n hoofd!
Ook kwam ik erachter dat boterkoek heel goed in te vriezen is. De ieniemienie vriezer in onze studio bij Koffietijd was tot de nok toe gevuld met boterkoek, zodat ik lekker veel in één keer kon bakken. Wel zo efficiënt! Heb je dus een keer de tijd om een grote hoeveelheid te bakken? Vries de helft in zodat de koek niet droog wordt. Of geef een deel weg als cadeau!
Het heet overigens niet voor niets boterkoek, er gaat namelijk echt een grote hoeveelheid boter in. En suiker. En een klein beetje bloem. Het zuur uit de citroen snijdt lekker door het vet en de suiker. Zo blijft de vette boterkoek toch nog een beetje fris van smaak.
Deze boterkoek vormt de basis voor ontelbare variaties. Bestrooi de koek eens met kokos, gebruik limoen in plaats van citroen, of voeg stemgember met een scheutje gembersiroop toe aan het deeg. Ook erg lekker!
Oud-Hollands boterkoek recept
Benodigdheden
- bakvorm
Ingrediënten
- 180 gram witte basterdsuiker
- 1 citroen
- 360 gram roomboter, plus extra om in te vetten (op kamertemperatuur)
- 2 eieren
- 380 gram tarwebloem
- 100 gram blanke amandelen
Bereiding
- Verhit de oven voor op 170 °C.
- Vet de bakvorm in met roomboter en bestuif licht met bloem. Eventueel kun je de vorm ook bedekken met bakpapier, dan komt de boterkoek makkelijker uit de vorm.
- Voeg de suiker toe aan een grote mengkom en rasp het zest van de citroen over de suiker. Masseer het citroenzest met je vingers in de suiker, zodat de oliën uit de schil goed worden opgenomen en er een sterkere citroensmaak in de boterkoek komt.
- Voeg de boter toe en meng met een spatel goed door de suiker. Als alles goed is gemengd, voeg het ei toe en roer door tot deze helemaal is opgenomen.
- Voeg de tarwebloem toe en schep door tot alle bloem is opgenomen door het boterkoekdeeg.
- Schep het deeg in de bakvorm en druk plat met je vingers, tegen alle zijkanten aan. Splits het laatste ei en bestrijk de boterkoek met de eidooier zodat de boterkoek mooi goudbruin wordt tijdens het bakken. Druk de vork met de tanden in het deeg en schraap een ruitpatroon in de koek. Druk in het midden van de ruiten een blanke amandel.
- Zet de boterkoek in de oven en bak in 30 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de boterkoek goed afkoelen en stort uit de vorm. Draai de boterkoek om en snijd in blokken. Eet smakelijk!
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.