Courgettesoep met doperwten, basilicum en feta

Weet je ook nooit wat je met courgette kunt maken? Wat dacht je van een lekkere courgettesoep met alles wat je waarschijnlijk nog in je koelkast hebt.
Courgettesoep met doperwten en feta
Courgettesoep met doperwten en feta

Wil je niet eindeloos in de keuken staan en te zwaar of ingewikkeld eten klaarmaken? Dan kun je vandaag denken aan deze lekkere courgettesoep voor een nazomerse dag, die ook nog eens in een handomdraai gemaakt is.

Het recept komt uit het boek ‘Simpel‘, van kok en schrijver Yotam Ottolenghi. En zoals de titel al doet vermoeden: het is inderdaad een heel simpel recept. Plus het is vegetarisch, bomvol groenten. Een mooi excuus dus om net wat meer groenten op tafel te zetten, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten ook nog eens in je koelkast liggen. Goed moment om die restjes op te maken!

Courgettesoep met doperwten

Yotam Ottolenghi staat erom bekend dat hij heerlijke mediterrane recepten maakt waarbij met name groente de hoofdrol speelt. En dat is bij dit recept ook zeker het geval.

Ingrediënten

voor 8 personen

  • 75 ml olijfolie
  • 1 bol knoflook, tenen losgehaald en gepeld
  • 6 courgettes (ongeveer 1.3 kg), in dikke plakken gesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • 500 ml water
  • 500 gram diepvries-doperwten
  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 200 gram feta, verbrokkeld
  • 1 citroen, rasp er 1 tl schil af
  • versgemalen zout en zwarte peper

Bereiding

Doe de olijfolie in een extra grote pan en zet deze op halfhoog tot hoog vuur. Voeg alle knoflooktenen toe en bak ze regelmatig roerend 2 tot 3 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Doe er nu de courgettes, 2 tl zout en veel versgemalen zwarte peper bij. Bak al roerend nog 3 minuten tot de courgettes licht gaan kleuren.

Giet de bouillon in de pan met 500 ml water en breng de soep op hoog vuur aan de kook. Laat het geheel zo’n 7 minuten koken, tot de courgettes gaar maar ook nog steeds heldergroen zijn.

Voeg de doperwten toe en roer 1 minuut goed om. Doe de basilicumblaadjes erbij en haal de pan van het vuur. Als je het niet te lang door laat koken blijft de soep mooi helder groen. Pureer de courgettesoep nu met een staafmixer of blender, tot deze glad en heldergroen is.

Verdeel de courgettesoep nu over de soepkommen en bestrooi met de verkruimelde feta en het citroenrasp. Maak af met lekker veel versgemalen zwarte peper én sprenkel er nog wat olijfolie overheen.

Meer recepten van Yotam Ottolenghi

Zin in meer simpele recepten van Yotam Ottolenghi? Het boek ‘Simpel‘ is overal te koop en staat vol makkelijke doordeweekse (groente) gerechten.

Wat anderen nu lezen
Boterkoek recept

Oud-Hollands boterkoek recept

Boterkoek is een Hollandse favoriet van velen. Daarom hebben we vandaag een boterkoek recept wat je heel makkelijk zelf kunt maken.
Reuben sandwich met pastrami

Reuben sandwich met pastrami

De Reuben sandwich met pastrami is een wereldberoemd lunchgerecht uit New York. Maar hoe kun je deze ‘guilty pleasure’ op een gezonde manier zelf maken?
Frisse aardappelsalade

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!
Kaasfondue

Kaasfondue (fondue savoyarde)

Niets zo bevredigend als gesmolten kaas! Daarom maken we eens in de zoveel tijd een traditionele kaasfondue. Zalig, vooral met deze koude dagen!