Spaghetti aglio e oglio staat in Italië bekend om z’n snelheid en eenvoud. Het kan in slechts enkele minuten worden bereid, wat het een favoriet maakt voor drukke doordeweekse dagen of wanneer je gewoon niet veel tijd hebt om te koken. En als het goed is, liggen de meeste ingrediënten zelfs al in je voorraadkast!
Échte goede spaghetti aglio e oglio maak je zonder Parmezaan en citroen, dat heeft dit gerecht helemaal niet nodig! Maar stiekem vinden we Parmezaan natuurlijk wel lekker. En zelf vind ik de citroen vermengd met de olijfolie ook heel lekker hierbij. Dit maakt de spaghetti weer iets frisser. Ik hou ook van monsterlijk veel knoflook. Van mij mag er nóg meer in het recept. Maar, dat is uiteindelijk helemaal aan jullie. In Italië gebruiken ze gedroogde peperoncino in plaats van chilivlokken. Heb je deze in huis? Gebruik ze vooral!
Snelle spaghetti aglio e oglio
Ingrediënten
- 400 gram spaghetti
- 10 tenen knoflook
- 1 tl chilivlokken
- 120 ml olijfolie
- 1 bos platte peterselie
Bereiding
- Breng een grote pan met water aan de kook. Breng de pan met water op smaak met zout en kook de pasta volgens de verpakking al dente.
- Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de knoflook in dunne plakjes en hak de peterselie fijn.
- Voeg de knoflook toe aan de koekenpan en bak mee. De knoflook mag licht verkleuren. Laat deze vooral niet aanbranden! Dan wordt de olie bitter. Voeg de chilivlokken toe en bak één minuut mee.
- Schep zodra de spaghetti al dente is, deze over in de koekenpan en voeg een flinke scheut kookvocht toe. Blijf 2 minuten roeren tot de pasta het water heeft opgenomen en er een saus ontstaat. Is de spaghetti nog iets te hard? Voeg dan een extra scheutje water toe en roer weer goed door.
- Roer de peterselie door de pasta heen. Strooi de resterende peterselie er overheen.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.