Spinaziestamppot met gepofte pompoenpitten

Wij zijn in Nederland natuurlijk dol op een goede stamppot, vooral nu het weer winter wordt. Maar heb je al eens een spinaziestamppot geprobeerd?

Deze heerlijke en eenvoudige spinaziestamppot is een vertrouwde combinatie met de licht-pittige speklapjes en saus. De toevoeging van gepofte pompoenpitten zorgt voor een knapperige bite die dit gerecht helemaal afmaakt.

Ingrediënten

Voor de stamppot:

  • 1 kg aardappelen
  • 700 gram verse spinazie
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 ml melk
  • 50 gram boter
  • 40 gram pompoenpitten

Voor de speklapjes:

  • 8 el  ketjap manis
  • 1 el bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gember, fijngehakt
  • sap van een ½ citroen
  • 2 tl sambal oelek
  • 4 speklapjes

Bereiding

Begin met de marinade voor de speklapjes. Doe alle ingrediënten behalve de speklapjes in een grote kom. Mix goed door elkaar, proef en breng de marinade op smaak met zout. Leg de speklapjes in de marinade en masseer ze goed in. Dek de schaal af en laat de marinade 2 uur intrekken in de koelkast.  

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een pan en vul met water, tot de aardappelen net onder staan. Zout de aardappelen naar eigen smaak en zet ze op het vuur met de deksel op de pan. Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar.

Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de pompoenpitten, zonder olie of boter, tot ze poffen. Schep de pompoenpitten in een bakje en zet aan de kant. 

Voeg een scheutje olie toe aan de koekenpan en bak hierin de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg hand voor hand de spinazie toe tot deze licht is geslonken, maar nog wel een bite heeft. 

Bak ondertussen de speklapjes aan beide kanten goudbruin in een andere pan. Voeg een scheutje marinade toe aan de speklapjes met een scheutje water. Sudder de speklapjes in 5 minuten gaar. 

Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Voeg de melk en de resterende boter toe. Gebruik een aardappelstamper om de aardappelen te stampen tot een smeuïge puree. 

Meng de gebakken spinazie door de aardappelpuree. Serveer de spinaziestamppot met het speklapje, een schepje jus en bestrooi met de pompoenpitten.

Dit vind je misschien ook leuk
Hete bliksem recept met spekjes
Lees verder

Hete bliksem recept met spekjes

Hete bliksem is zo Hollands als het maar kan zijn, daarom is dit hete bliksem recept zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten. Geniet ervan!
Zelf geurige olie maken met verse ingrediënten
Lees verder

Zelf geurige olie maken met kruiden

Je hebt gewone olie, maar je kunt ook zelf heerlijk geurige olie maken met kruiden. Kruiden uit eigen tuin, of kruiden uit de supermarkt. En, dit is hoe Yvette van Boven dat doet.
Japanse misosoep
Lees verder

Japanse misosoep

Zelf een misosoep maken? Het is heel makkelijk, maar vooral ook heel erg gezond. Dus, vanaf nu gewoon helemaal zelf doen.