Deze heerlijke en eenvoudige spinaziestamppot is een vertrouwde combinatie met de licht-pittige speklapjes en saus. De toevoeging van gepofte pompoenpitten zorgt voor een knapperige bite die dit gerecht helemaal afmaakt.
Ingrediënten
Voor de stamppot:
- 1 kg aardappelen
- 700 gram verse spinazie
- 1 rode ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 ml melk
- 50 gram boter
- 40 gram pompoenpitten
Voor de speklapjes:
- 8 el ketjap manis
- 1 el bruine suiker
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl gember, fijngehakt
- sap van een ½ citroen
- 2 tl sambal oelek
- 4 speklapjes
Bereiding
Begin met de marinade voor de speklapjes. Doe alle ingrediënten behalve de speklapjes in een grote kom. Mix goed door elkaar, proef en breng de marinade op smaak met zout. Leg de speklapjes in de marinade en masseer ze goed in. Dek de schaal af en laat de marinade 2 uur intrekken in de koelkast.
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een pan en vul met water, tot de aardappelen net onder staan. Zout de aardappelen naar eigen smaak en zet ze op het vuur met de deksel op de pan. Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar.
Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de pompoenpitten, zonder olie of boter, tot ze poffen. Schep de pompoenpitten in een bakje en zet aan de kant.
Voeg een scheutje olie toe aan de koekenpan en bak hierin de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg hand voor hand de spinazie toe tot deze licht is geslonken, maar nog wel een bite heeft.
Bak ondertussen de speklapjes aan beide kanten goudbruin in een andere pan. Voeg een scheutje marinade toe aan de speklapjes met een scheutje water. Sudder de speklapjes in 5 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Voeg de melk en de resterende boter toe. Gebruik een aardappelstamper om de aardappelen te stampen tot een smeuïge puree.
Meng de gebakken spinazie door de aardappelpuree. Serveer de spinaziestamppot met het speklapje, een schepje jus en bestrooi met de pompoenpitten.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.