Deze orzo soep met tomaat, ook wel kritharaki genoemd, komt van het Griekse eiland Ikaria. Het recept komt van een 103-jarige grootmoeder die de soep regelmatig maakt. Puur omdat het zo snel op tafel staat.
Orzo is een pastasoort die de vorm heeft van een lange rijstkorrel. En omdat je de orzo in de soep gaar kookt wordt de orzo soep wat romiger. Dit komt door het zetmeel dat vrijkomt. Op Ikaria eten ze deze soep regelmatig, omdat de groentebouillon heel gezond is, maar ook omdat het gerecht heel makkelijk en snel klaar te maken is.
Het recept komt uit het Blue Zone kookboek van Dan Buettner. In dit boek staan allemaal overheerlijke en vooral gezonde recepten uit de verschillende Blue Zones van over de hele wereld.
Griekse orzo soep met tomaat
Ingrediënten
- 1 liter water
- ½ liter groentebouillon
- 1 grote, zongerijpte tomaat gehakt (of een blik gehakte tomaten van 450 gram)
- 240 ml geroosterde tomatensaus (vers of kant-en-klaar)
- 2 el extra vierge olijfolie
- 450 gram orzo of vergelijkbare pastasoort
- zout en peper (naar smaak)
Bereiding
- Breng in een grote pan het water en de bouillon aan de kook.
- Voeg de tomaat, tomatensaus, olijfolie, orzo en het zout toe. Roer alles goed door elkaar.
- Draai het vuur lager en laat de soep circa 20 minuten zachtjes doorkoken tot er kleine belletjes verschijnen en hij een beetje is ingedikt. Roer het af en toe door om te voorkomen dat de orzo aan de bodem blijft plakken. Roer de orzo soep af en toe door om te voorkomen dat de orzo gaat plakken aan de bodem.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
Tags
Redactie
Zininkoffie.nl is het nieuwste online magazine voor 50+ vrouwen, bomvol informatieve artikelen, tips, tricks en tal van deskundigen.