Koekje bij de koffie: kokosmakronen maken

Zelf kokosmakronen maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Dit typisch Hollandse koekje is echt onweerstaanbaar lekker als ze vers uit de oven komen.

Deze week weer een lekker oud-Hollands koekje voor bij de koffie! We gaan kokosmakronen maken. Dit is een van nature glutenvrij recept, want er wordt in dit koekje geen tarwe gebruikt.

Alles wat je nodig hebt zijn eieren, kokosrasp en suiker. Lekker simpel en snel! Maar om ze écht lekker te maken, volg je dit recept voor kokosmakronen en stop je er net een beetje meer liefde en moeite in.

Hoezo is dit een typisch Hollands koekje? Kokos is per slot van rekening tropisch en niet van eigen bodem. Maar, wat blijkt, het is toch echt een Nederlandse creatie. Europeanen kwamen in de beginjaren van de 16e eeuw voor het eerst in aanraking met kokosnoten. Via de zijderoute belandden de kokosnoten vanuit India in Europa. Dit was toen natuurlijk echt nog een delicatesse. De kokosnoten zelf werden bewerkt tot peperdure bekers, ingelegd met zilver voor rijke families.

Bij kokos denk je natuurlijk aan wit. Het kan ingewikkeld zijn om deze kleur te behouden tijdens het bakken. Door de eidooiers uit het deeg te laten, vormen de eiwitten samen met de kokos een prachtig witte basis. De eidooiers kun je bewaren voor andere gerechten, dus gooi ze niet zomaar weg! Klop de extra dooiers bijvoorbeeld door een pasta carbonara

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Kokosmakronen maken

Kokosmakronen zijn heerlijke kokoskoekjes die heel makkelijk zelf te maken zijn. Dus stroop je mouwen maar op, we gaan koekjes bakken!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 1 hoeveelheid

Ingrediënten
 

  • 3 eieren
  • 125 gram kokosrasp
  • 25 gram amandelmeel
  • 75 gram kristalsuiker
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1 el honing
  • ½ citroen
  • 100 gram pure chocolade

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zet een grote vuurvaste kom en een kleine kom klaar. Scheid de eieren door de schalen doormidden te breken en de dooier van de ene naar de andere schaal wipt. Laat het eiwit in de grote kom lopen, zet de eidooiers aan de kant in het kleine kommetje. Dek deze af en bewaar in de koelkast voor een ander recept.
  • Vul een kleine kookpan met een laagje water voor au bain-marie. Breng het water tegen de kook aan op middelhoog vuur.
  • Rasp het zest van de citroen en voeg dit toe aan de kom met het eiwit. Voeg de rest van de ingrediënten -behalve de chocolade- toe aan de grote mengkom, samen met een snuf zout. Roer alles goed door met een garde.
  • Zet de kom met ingrediënten op de pan met heet water en blijf roeren met een pannenlikker, tot de suiker en honing zijn opgelost en opgenomen en het deeg begint te plakken. Haal de kom van de pan en laat afkoelen.
  • Schep met een ijsschep of een grote lepel mooie bollen of ovalen van het deeg en leg op de bakplaat. Zet de kokosmakronen in de oven en bak in 15 minuten goudbruin en gaar. De koeken zijn nog aan de zachte kant als ze de oven uitkomen, laat ze goed afkoelen zodat de kokosmakronen steviger worden.
  • Breek de chocolade in een vuurvaste kom en verwarm au bain-marie tot deze is gesmolten. Dip de onderkant van de kokosmakronen in de chocolade en leg de koeken terug op het bakpapier tot de chocolade is uitgehard.
Dit vind je misschien ook leuk
Hete bliksem recept met spekjes
Lees verder

Hete bliksem recept met spekjes

Hete bliksem is zo Hollands als het maar kan zijn, daarom is dit hete bliksem recept zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten. Geniet ervan!
Kaasfondue
Lees verder

Kaasfondue (fondue savoyarde)

Niets zo bevredigend als gesmolten kaas! Daarom maken we eens in de zoveel tijd een traditionele kaasfondue. Zalig, vooral met deze koude dagen!
Griesmeelpudding met rode vruchtensaus
Lees verder

Griesmeelpudding met rode vruchtensaus

Griesmeelpudding is een Hollandse favoriet die nooit verveelt. Vooral niet met zo’n frisse rode vruchtensaus. En surprise, het is hartstikke makkelijk te maken!