Blue Zones recept: Pesto maken met walnoten

In de zogenaamde Blue Zones worden mensen ouder dan gemiddeld. Wat is hun geheim? Gezond en vooral vers eten. Daarom gaan we vandaag pesto maken met walnoten.

Een verse pesto maken is altijd lekkerder dan uit een potje. Bij pesto denken we natuurlijk meteen aan de klassieke basilicum, pijnboompitten en olijfolie. Maar op Sardinië, één van de zogenaamde Blue Zones in deze wereld, maken ze een wel heel lekkere en vooral gezonde variant: een walnotenpesto.

Sardinië is een Italiaans eiland waar de bewoners een stuk langer leven dan de gemiddelde Europese inwoner. De 100 jaar wordt door veel mensen op dit eiland makkelijk behaald. Maar hoe komt dat toch? Volgens onderzoeker en schrijver Dan Buettner komt dit omdat Sardinië een Blue Zone is. Een plek waar mensen zo gezond leven dat ze makkelijk die hoge leeftijd halen zonder ernstig ziek te worden. Het is vooral een combinatie van vers eten én veel beweging. Geen gyms, dieetpillen en andere hulpmiddelen. Nee, gewoon seizoensingrediënten, veel werken, lopen én een druk sociaal leven.

De komende tijd gaan we bij Zin in Koffie daarom, naast onze gewone recepten, ook lekkere Blue Zone recepten delen. Zoals deze walnotenpesto die je heerlijk met spaghetti kunt eten. 

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Pesto maken met walnoten (Blue Zones recept)

Deze pesto maken we met walnoten in plaats van basilicum. Het is een heerlijke en vooral gezonde variatie op de klassieke groene pesto die we meestal maken.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 75 gram walnoten
  • 500 gram spaghetti
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 2 el verse platte peterselie (fijngehakt)
  • 100 gram pecorino (geraspt)

Bereiding

  • Hak de walnoten in een keukenmachine in kleine stukjes, maar pas op dat je niet te lang doorgaat en er een notenpasta van maakt.
  • Breng in een ruime pan water aan de kook. Voeg hier een goede hoeveelheid zout aan toe en kook de spaghetti hierin el dente. Als je de pasta afgiet, bewaar dan een beker van het pastavocht.
  • Verhit ondertussen de olie in een grote koekenpan en bak de gehakte noten, knoflook en peterselie zo'n 8 minuten op laag vuur tot de knoflook zacht is.
  • Voeg de spaghetti toe en roer door de saus.
  • Voeg net zoveel van het bewaarde kookvocht toe tot je een saus naar gewenste dikte krijgt.
  • Serveer de spaghetti en strooi er de geraspte pecorino overheen.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk