Klassiek coq au vin recept

Dit coq au vin recept is een absolute Franse klassieker die niet mag ontbreken in je repertoire. En zo maak je die echte, authentieke versie.

Ben je nog op zoek naar een hartverwarmend bourgondisch gerecht voor deze kerst? Maak dan dit coq au vin recept. Coq au vin is een klassiek Frans gerecht dat bekend staat om z’n rijke en smaakvolle karakter.

Vroeger werd dit gerecht gemaakt van haan, tegenwoordig wordt vooral kip gebruikt, dat is wat makkelijker te vinden. De populariteit van dit gerecht werd nieuw leven ingeblazen door de beroemde Amerikaanse tv-chef Julia Child, die een versie van dit recept  in haar boek “Mastering the Art of French Cooking” had staan. En nu jaren later, is een dampende pan coq au vin niet meer van de kersttafel weg te denken. 

Coq au vin recept

Een klassieke Franse coq au vin is perfect voor het kerstdiner, maar natuurlijk ook voor iedere andere gelegenheid tijdens het jaar.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Voor de marinade:

  • kg kippenpoten en dijen
  • 600 ml rode wijn
  • 1 laurierblad
  • 5 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn

Voor de stoof:

  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 4 sjalotjes (door de helft in de lengte)
  • 4 wortels (geschild en in plakken)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 3 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 1 el boter
  • 600 ml kippenbouillon
  • 2 el cognac
  • 1 potje zilveruitjes (uitgelekt)
  • ½ bosje platte peterselie

Bereiding

  • Dep de kip droog met keukenpapier en kruid met zout en peper. Doe de kip in een grote ziplock zak of kom. Giet de wijn bij de kip en doe de laurier, rozemarijn en tijm erbij. Sluit de zak of dek de kom af, en laat een nacht marineren in de koelkast.
  • Verhit een stoofpan op middelhoog vuur en bak de spekjes hierin knapperig. Schep de spekjes uit de pan en houd apart.
  • Bewaar de marinade, haal de kip eruit en dep droog met keukenpapier. Bak de stukken kip om de beurt in het vet van de spekjes. Als de pan te droog is kun je een beetje zonnebloemolie toevoegen. Haal de kip uit de pan als het vel aan beide kanten mooi goudbruin is en zet opzij.
  • Bak de paddenstoelen, sjalotjes en wortel aan in de pan tot de paddenstoelen beginnen te kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten aan, zodat de pasta kan ontzuren.
  • Voeg de bloem en de boter toe, voor het maken van een roux. Bak de roux 3 minuten en voeg daarna al roerend en scheut voor scheut de bewaarde marinade, cognac en de bouillon toe. Voeg de kip, helft van de spekjes en de zilveruitjes toe. Laat de kip anderhalf uur pruttelen op laag vuur tot deze gaar is en het vlees van het bot valt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer de coq au vin met de overgebleven spekjes en peterselie en serveer de pan als geheel op de tafel.
Dit vind je misschien ook leuk
Ierse ham chowder van Yvette van Boven
Lees verder

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.