De driekoningentaart, ofwel galette des rois, is een bladerdeegtaart die in Frankrijk wordt gegeten tijdens het driekoningenfeest.
Het plezier wat je eraan beleeft komt niet alleen voort uit de smaak, maar ook uit het geluk om ‘la fève’ te vinden; een tuinboon of keramieken poppetje verstopt in de taart. Vind je deze? Dan mag je jezelf bekronen als de koning, of koningin, voor één dag.
Driekoningentaart met frangipane
Hoewel bakkers door heel Frankrijk er een onofficiële wedstrijd van maken om de driekoningentaart te vullen met de meest bijzondere smaken, worden ze traditioneel gevuld met appels, chocolade of amandelcrème, de frangipane! In de traditionele versie horen twee eetlepels banketbakkersroom door de frangipane om hem extra romig te maken. Dit laat ik achterwege vanwege de snelheid, maar mag je altijd toevoegen!
Driekoningentaart (galette des rois)
Ingrediënten
- 2 rollen bladerdeeg
- 2 eieren
- 100 gram amandelpoeder
- 70 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 100 gram suiker
- 1 el bloem
- 1 el rum
- 2 el banketbakkersroom
- 1 keramieken of gedroogde boon
Bereiding
- Begin met het maken van de frangipane. Doe de boter en suiker in een grote mengkom en mix met een pannenlikker door elkaar.
- Voeg een heel ei toe aan een mengkom en scheid het andere ei. Laat het eiwit in de mengkom vallen en hou de dooier apart om de taart mee te bestrijken.
- Voeg het amandelmeel, bloem en rum toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Voeg als laatste eventueel de banketbakkersroom door de frangipane. Zet voor 30 minuten in de ijskast zodat deze goed kan afkoelen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol een lap bladerdeeg uit de koeling er over uit. Pak een bord, leg in het midden van het bladerdeeg en druk een beetje in met je vingers, zodat je een uitlijning van de cirkel in het bladerdeeg hebt staan. Leg de boon op een willekeurige plek aan de binnenrand van de cirkel. Vul deze cirkel met de frangipane en kwast het deeg aan de buitenkant van de frangipane met water.
- Leg de andere lap bladerdeeg egaal over de cirkel heen en druk de randen stevig aan. Leg een groter bord of een taartvorm over de cirkel en snijd de rest van het bladerdeeg eromheen weg, deze taart hoort geen randen te hebben. Bekwast de bovenkant met eigeel en laat 15 minuten afkoelen in de koelkast.
- Bekwast het bladerdeeg met een tweede laag eigeel. Zet een stipje in het midden van de cirkel. Hou een bord tussen de stip en de buitenkant van de taart. Kerf met een scherp mes lijnen van de stip naar de buitenkant, die meelopen met de bocht van de rand van het bord. Vul de hele taart met strepen.
- Prik kleine gaatjes in de bovenkant van het deeg zodat het bladerdeeg niet te veel omhoog komt. Snijd bij elk einde van de ingekerfde lijnen het deeg ½ centimeter in. Zet de taart weer een kwartier in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
- Bak de taart in 25 minuten gaar en goudbruin. Serveer de driekoningentaart, of galette des rois, warm of koud.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.