Zit jij ook weleens met overgebleven eierdooiers na het bakken of koken? Het is hartstikke zonde om ze weg te gooien. Maar dat hoeft niet meer met deze Aziatische pekelmethode en, het kost je nog geen 5 minuten!
Door de natte pekel krijgen de eierdooiers een prachtige structuur. Ze worden zacht en crèmig, maar tóch stevig. Een beetje vergelijkbaar met lemoncurd. Door de mix van sojasaus en mirin trekt er ook nog eens een bom van umami, zoet en zout in de dooiers.
Tijdens het pekelen van de eierdooiers trekt het zout uit de sojasaus het vocht uit het eigeel. Met de korte methode wordt er een vliesje om de dooier gevormd, waardoor het z’n vorm behoudt. Tijdens de lange methode heeft de sojasaus de tijd om bijna al het vocht uit de dooiers te trekken, waardoor die crèmige structuur overblijft en de smaak nóg intenser wordt.
Deze gepekelde eierdooiers zijn ideaal op simpele witte rijst, met lente-ui, sesamzaad of furikake zodat de dooier echt kan schitteren. Toch nog zin in extra groenten? Serveer er deze Japanse horenso gomae bij. En wees vooral lekker creatief! Wat dacht je van dit umami-bommetje op een steak tartare, in een salade of op toast?
Gepekelde eierdooiers in sojasaus
Ingrediënten
- 4 eierdooiers
- 150 ml sojasaus
- 75 ml mirin
Bereiding
Voor gepekelde eierdooiers:
- Zet twee kommetjes klaar, een voor de eiwitten en een voor de eierdooiers. Breek de schaal van een van de eieren. Hup de dooiers heen en weer in de schaal zodat het eiwit in een van de kommen druipt. Voeg de hele dooiers toe aan de andere kom. Herhaal met de andere eieren.
- Voeg de sojasaus en mirin toe aan het kommetje met de dooiers. Het ligt aan de grootte van de kom hoeveel je moet toevoegen, houd de verhouding 2 delen sojasaus en één deel mirin aan. Voeg genoeg sojasaus toe tot alle dooiers drijven, voeg daarna de mirin toe. Meng een beetje door elkaar zonder dat de dooiers breken. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast.
- Er zijn twee methodes die je kunt aanhouden. Een korte methode waarbij de eierdooiers zacht van binnen blijven en uitlopen tijdens het aansnijden, en een lange methode waardoor de eierdooiers een prachtige structuur krijgen; de dooiers veranderen in een zachte gelei.
Voor lopende eierdooiers:
- Haal de eierdooiers na 3 uur uit de koelkast en verwijder het plasticfolie. Schep de eierdooiers voorzichtig om met een lepel, zodat de gepekelde kant boven ligt. Dek de kom weer af met plasticfolie en zet het weer voor 3 uur in de koelkast.
Voor crèmige eierdooiers:
- Haal de eierdooiers na 24 uur uit de koelkast en verwijder het plasticfolie. Schep de eierdooiers voorzichtig om met een lepel, zodat de gepekelde kant boven ligt. Dek de kom weer af met plasticfolie en zet het weer voor 24 uur in de koelkast.
- Serveer de gepekelde dooiers op witte rijst. Garneer met sesamzaadjes, lente-ui of furikake. Of serveer op een van je andere favoriete gerechten!
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.