Japanse spinazie met sesam (Horenso gomae)

Japans eten is natuurlijk heerlijk, maar ook heel divers. Het is niet alleen sushi of sashimi. Deze Japanse spinazie met sesamzaadjes is daar een bewijs van.

Gomae is een Japans bijgerecht dat bestaat uit gestoomde of geblancheerde groenten. Dit kan van alles zijn: haricots verts, broccoli, asperges, wortel of zoals vandaag: Japanse spinazie!

Wat kenmerkend is voor dit gerecht is de heerlijke sesamdressing. Het woord “gomae” zelf is afgeleid van de Japanse woorden “goma” (sesamzaad) en “ae” (dressing of saus). Gomae wordt vaak geserveerd als bijgerecht voor een complete maaltijd. Het staat bekend om zijn eenvoudige bereiding en rijke smaak. Hiermee heb je geen saaie groenten op tafel!

Japanse spinazie met sesam (Horenso gomae)

Dit bijgerecht is perfect om meer groenten te eten. Japanse spinazie, gemaakt met een eenvoudige dressing.
Nog geen beoordelingen
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
 

  • 500 gram spinazie
  • 200 gram ijsklontjes
  • 55 gram sesamzaad
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl suiker

Bereiding

  • Breng een pan water aan de kook en breng op smaak met zout. Vul een kom met koud water en leg de ijsblokjes erin.
  • Blancheer de spinazie voor maximaal 1 minuut in het kokende water, tot het net verwelkt is. Schep de spinazie uit de pan en leg ze direct in het ijswater, zodat ze niet verder verwelken.
  • Knijp de spinazie uit boven de wasbak zodat er zo min mogelijk water meekomt met de spinazie. Snijd de spinazie grof en zet aan de kant.
  • Begin met het maken van de sesamsaus. Verhit een droge koekenpan met sesamzaadjes op middelhoog vuur en bak gedurende 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Blijf continu roeren, anders branden de zaadjes aan.
  • Schep de geroosterde sesamzaadjes in een vijzel of keukenmachine en meng tot een grove pasta met structuur. De sesamzaadjes mogen te zien zijn!
  • Schep de sesampasta in een mengkom en voeg de sojasaus en suiker toe. Meng goed door elkaar tot een gladde dressing. Is de dressing nog iets te dik? Voeg er dan een scheutje water aan toe.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Zelf mayonaise maken
Lees verder

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is het lekkerst. Deze wereldberoemde en geliefde saus heeft een enorme geschiedenis. Waar komt het vandaan en hoe maak je het zelf?
Mexicaans guacamole recept
Lees verder

Mexicaans guacamole recept

Dit Mexicaanse guacamole recept is alles wat je nodig hebt om een authentieke guacamole te maken, met rijpe avocado’s en fris limoensap.
Hete bliksem recept met spekjes
Lees verder

Hete bliksem recept met spekjes

Hete bliksem is zo Hollands als het maar kan zijn, daarom is dit hete bliksem recept zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten. Geniet ervan!