Gomae is een Japans bijgerecht dat bestaat uit gestoomde of geblancheerde groenten. Dit kan van alles zijn: haricots verts, broccoli, asperges, wortel of zoals vandaag: Japanse spinazie!
Wat kenmerkend is voor dit gerecht is de heerlijke sesamdressing. Het woord “gomae” zelf is afgeleid van de Japanse woorden “goma” (sesamzaad) en “ae” (dressing of saus). Gomae wordt vaak geserveerd als bijgerecht voor een complete maaltijd. Het staat bekend om zijn eenvoudige bereiding en rijke smaak. Hiermee heb je geen saaie groenten op tafel!
Japanse spinazie met sesam (Horenso gomae)
Ingrediënten
- 500 gram spinazie
- 200 gram ijsklontjes
- 55 gram sesamzaad
- 2 el sojasaus
- 2 tl suiker
Bereiding
- Breng een pan water aan de kook en breng op smaak met zout. Vul een kom met koud water en leg de ijsblokjes erin.
- Blancheer de spinazie voor maximaal 1 minuut in het kokende water, tot het net verwelkt is. Schep de spinazie uit de pan en leg ze direct in het ijswater, zodat ze niet verder verwelken.
- Knijp de spinazie uit boven de wasbak zodat er zo min mogelijk water meekomt met de spinazie. Snijd de spinazie grof en zet aan de kant.
- Begin met het maken van de sesamsaus. Verhit een droge koekenpan met sesamzaadjes op middelhoog vuur en bak gedurende 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Blijf continu roeren, anders branden de zaadjes aan.
- Schep de geroosterde sesamzaadjes in een vijzel of keukenmachine en meng tot een grove pasta met structuur. De sesamzaadjes mogen te zien zijn!
- Schep de sesampasta in een mengkom en voeg de sojasaus en suiker toe. Meng goed door elkaar tot een gladde dressing. Is de dressing nog iets te dik? Voeg er dan een scheutje water aan toe.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.