Gegrilde zalm met citroenvinaigrette

Nu de BBQ nog even aan kan hebben we het perfecte zomerse BBQ-recept voor je: een gegrilde zalm met een vinaigrette van gegrilde citroenen

Gelukkig hebben we toch nog een beetje mooi zomerweer in het verschiet en dat vraagt om een lekkere zomerse BBQ nu het nog kan. Maar in plaats van een groot stuk vlees maken we bij de eerst volgende BBQ een stuk gegrilde zalm met een vinaigrette van gegrilde citroenen.

Waarom gegrilde citroenen? Er gebeurt iets heel speciaals als je opengesneden citroenen grilt. Het sap van de citroenen wordt dan namelijk heel zoet van smaak. En, dat gaat perfect samen met die gegrilde zalm. Het is fris maar niet zuur, wat je normaal natuurlijk wel hebt met een vinaigrette waar citroen in zit. 

Dit recept én deze truc hebben we uit het kookboek ‘(H)eerlijk‘ van Gwyneth Paltrow. Het is een kookboek vol gezonde, verse en vooral eerlijke recepten. Probeer het recept maar eens, je zult zien dat je dat stuk gegrilde zalm niet meer op een andere manier wil eten! Wil je het recept maken als het geen BBQ-weer is? Geen probleem, ook met gegrilde citroenen uit de oven lukt het.

Wil je meer receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten en meer.

Gegrilde zalm met een citroenvinaigrette

Zalm is lekker, gezond én heel makkelijk te maken. Vooral met dit recept waarbij je de lekkerste citroenvinaigrette maakt die je ooit hebt gegeten.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 grillpan

Ingrediënten
 

  • 4 zalmfilets
  • 10 el olijfolie
  • zeezout
  • 2 citroenen (gehalveerd)
  • 2 el platte peterselie (fijngehakt)
  • 2 el bieslook (fijngehakt)
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Verwarm de BBQ of laat de grillpan heet worden op het vuur. Bestrijk de zalmfilets met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met zeezout. Gril tot de zalmfilets stevig aanvoelen en mooi bruin zijn van buiten. Afhankelijk van de dikte van de filets is dit zo'n 4 minuten per kant.
  • Vergeet niet tegelijkertijd de citroenen voor de vinaigrette te grillen in de grillpan. Gril ze met de snijkant omlaag, tot ze zacht en licht geblakerd zijn.
  • Leg de zalmfilets op een bord en laat ze rusten terwijl je de vinaigrette maakt. Pers hiervoor de citroenen uit boven een kom. Klop de overgebleven 8 eetlepels olijfolie erdoor en roer de kruiden erin. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk de vinaigrette over de zalmfilets.

Ontvang ook receptinspiratie in je inbox

Wil je meer lekkere recepten en culinair nieuws ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze gratis mailing vol met recepten, reviews én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk
Clafoutis recept met bramen
Lees verder

Clafoutis recept met bramen

Het basis clafoutis recept wat iedereen kent is met kersen. Maar als er geen kers te krijgen is, is een clafoutis met bramen ook overheerlijk!
Authentieke Griekse tzatziki
Lees verder

Authentieke Griekse tzatziki

Een authentieke en vooral vers gemaakte Griekse tzatziki is altijd heerlijk! Bij een borrelplank of een bbq, óf Grieks lamsvlees. Traditioneler wordt het niet!
Vegetarische tajine met pompoen en linzen
Lees verder

Vegetarische tajine met pompoen en linzen

Een vegetarische tajine is perfect als je op zoek bent naar recepten voor een dag zonder vlees. Deze tajine met pompoen en linzen bevat alles wat je nodig hebt!
Crispy chili olie maken
Lees verder

Crispy chili olie maken

Crispy chili olie krijg je vaak als je Chinees eten bestelt. Je vraagt je dan altijd af: hoe maken ze dat toch? Met dit recept kun je het nu ook!
Cacio e pepe pasta
Lees verder

Cacio e pepe pasta

Als je weleens in Rome op vakantie bent geweest ken je vast een cacio e pepe pasta. Een pastagerecht met een kaas en peper, meer niet. Maar ooooooh zo lekker!