Gisteren deelden we een artikel over de nieuwe Zuid Koreaanse culinaire trend genaamd: cheong, een zelfgemaakte vruchtensiroop die je overal voor kunt gebruiken. Vooral als je een beetje grieperig bent, of op wil warmen na een lekkere herfstwandeling buiten.
Maar ja, wat kun je allemaal nog meer maken met die overheerlijke en gezonde cheong? Vandaag daarom drie recepten waarmee je heerlijke herfstdrankjes op tafel zet. Denk bijvoorbeeld aan een variatie op de voor ons wel bekende grog.
Warme grog met cheong en frambozen
Grog staat al bekend als paardenmiddel tegen een verkoudheid, maar met de versterking van je zelfgemaakte cheong vruchtensiroop werkt het voor een hele kudde!
Ingrediënten
- 5 frambozen
- 30 ml rum (optioneel)
- 2 plakken gember
- 1 el cheong
- 250 ml thee, naar keuze
Bereiding
Doe de frambozen in een glas en stamp ze kapot. Doe de gember, cheong en eventueel de rum in het glas en vul aan met hete thee. Roer goed door en geniet!
Spritz met appel en cheong
Heerlijk voor bij de borrel! Met deze frisse spritz verras je je gasten gegarandeerd. Als je écht de herfst wilt proeven, strooi dan een snufje kaneel, kruidnagel of nootmuskaat over het glas. Ook is deze cocktail erg lekker met perensap of gingerbeer.
Ingrediënten
- ijsblokjes
- 100 ml prosecco
- 60 ml appelsap
- 30 ml wodka
- 30 ml bruiswater
- 1 eetl. cheong
Bereiding
Vul een glas van 300 ml met ijs. Doe de prosecco, appelsap, cheong en wodka door het glas en mix goed door elkaar. Top de spritz af met bruiswater en garneer met een schijfje citroen, appel of een kaneelstokje.
Groene ijsthee met cheong
Dorstlessend, verfrissend en niet al te zoet. Deze ijsthee moet je in de koelkast hebben staan! Lekker voor elk moment van de dag en er is genoeg om uit te delen.
Ingrediënten
- 1 liter water
- 3 zakjes groene thee
- 100 ml cheong
Bereiding
Kook het water in een waterkoker of pan. Giet het kokende water in een schenkkan, leg de theezakjes erin en laat goed intrekken. Voeg de cheong toe naar smaak, let goed op dat de thee niet te zoet wordt. Haal de theezakjes uit de kan als de thee goed op smaak is. Laat vervolgens een nachtje afkoelen in de koelkast. Ook erg lekker met ijs!
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.