Crispy chili olie maken

Crispy chili olie krijg je vaak als je Chinees eten bestelt. Je vraagt je dan altijd af: hoe maken ze dat toch? Met dit recept kun je het nu ook!

Vorige week heb ik Chinees Nieuwjaar gevierd met mijn vrienden en toen heb ik ook deze heerlijke crispy chili olie gemaakt voor bij de zelfgemaakte dumplings. Maar dat recept komt in de toekomst!

De crispy chili olie is kruidig, lekker pittig en heeft een prachtige dieprode kleur door de gochugaru. Ik maak in één keer een grote pot die ik bewaar in de koelkast. Zo heb je altijd een zelfgemaakte garnering bij de hand die elk gerecht een enorme smaakboost geeft. Maak er bijvoorbeeld deze frisse courgettesoep mee!

Voor alle gedroogde pepers ga ik langs bij een Aziatische supermarkt of toko. Niet alleen zit er veel meer smaak aan de kruiden en specerijen, ze zijn ook nog eens stukken goedkoper. Vijf euro voor een halve kilo chilivlokken, in plaats van drie euro voor een klein potje uit de supermarkt. Tel uit je winst!

Crispy chili olie maken

Crispy chili olie mag eigenlijk niet ontbreken bij Aziatisch eten en al helemaal niet bij Chinees eten! Met dit recept kun je het nu lekker zelf maken.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang Smaakmaker
Keuken Chinees
Porties 1 pot

Benodigdheden

  • 1 weckpot (700 ml)

Ingrediënten
 

  • 500 ml zonnebloemolie
  • 2 bollen knoflook
  • 5 cm gember
  • 10 el chilivlokken
  • 4 el gochugaru (Koreaanse chilivlokken)
  • 1 ½ el szechuanpeper
  • 8 kardemompeulen
  • 2 kaneelstokken
  • 6 steranijs
  • 2 tl suiker
  • 2 el sojasaus

Bereiding

  • Pel de bollen knoflook en snijd de knoflooktenen in dunne plakjes.
  • Hak de gember grof en voeg toe aan een grote, vuurvaste mengkom. Heb je deze niet? Dan kun je ook een ruime, hoge pan gebruiken. Kneus de kardemompeulen en maal de szechuanpeper grof in een vijzel. Voeg toe aan de kom met gember samen met de chilivlokken, Koreaanse chilivlokken, kaneel, steranijs, sojasaus en de suiker. Meng goed door en breng op smaak met een snuf zout.
  • Giet de zonnebloemolie in een steelpannetje en voeg de knoflook toe. Verwarm de olie op middelhoog vuur, tot de knoflook begint te borrelen. Bak de knoflook een minuut of 10, tot de plakjes mooi goudgeel zijn gekleurd. Schep de knoflook met een schuimspaan uit het pannetje en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Strooi een snuf zout over de knoflook en zet de olie terug op het vuur.
  • Draai het vuur iets hoger en breng de olie terug op temperatuur. Giet scheut voor scheut de hete olie in de kom met de chilivlokken, je kunt hier ook een ijzeren soeplepel voor gebruiken. Meng de chilivlokken ondertussen goed door met de olie, voor je weer een nieuwe scheut toevoegt. Als de hele pan met olie op is roer je het nog een keer goed door en laat je de chili olie 2 uur afkoelen.
  • Pas als de knoflook koud en knapperig is en de chili olie goed is afgekoeld, roer je plakjes knoflook door de olie heen. Schep de chili olie in een grote weckpot en bewaar in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel als je de crispy chili olie gebruikt!
Dit vind je misschien ook leuk
Tiramisu maken
Lees verder

Klassieke Italiaanse tiramisu maken

De koningin van de desserts vinden wij toch wel een klassieke Italiaanse tiramisu. Die doet het altijd goed. Daarom gaan we dit weekend tiramisu maken!