Mexicaans guacamole recept

Dit Mexicaanse guacamole recept is alles wat je nodig hebt om een authentieke guacamole te maken, met rijpe avocado’s en fris limoensap.

Een écht Mexicaans guacamole recept wordt gemaakt met een mocajete, een traditionele tool die wordt gebruikt voor het malen, pletten én mengen van kruiden, specerijen en sauzen. Het lijkt op een vijzel, maar is meestal groter en gemaakt van vulkanisch gesteente. Net zoals de Indonesische versie.

Mexicaans eten is extra smaakvol, mede dankzij de manier waarop het wordt bereid. Door ingrediënten te vermalen met de molcajete komen er enzymen, oliën, sappen en smaken in ingrediënten vrij, waardoor de guacamole extra smaakvol wordt! Als je geen molcajete hebt is dat natuurlijk niet erg. Een gewone vijzel is ook perfect en ja, zelfs een keukenmachine doet het werk.

Deze guacamole is heerlijk met zelfgemaakte tortillachips (totopos) – recept komt volgende week – of bij je eigen Mexicaanse maaltijden.

Mexicaans guacamole recept

Er gaat niets boven een zelfgemaakte, verse guacamole met rijpe, romige avocado's, fris limoensap én sappige tomaten.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 5 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 3 rijpe avocado's
  • limoen
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 bosje koriander

Bereiding

  • Snijd de rode ui in blokjes en hak de koriander grof. Snijd de tomaten in 4 parten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Hak de koriander grof.
  • Voeg de tenen knoflook toe aan een vijzel en maal tot een puree samen met een snuf zout.
  • Snijd de avocado’s doormidden en druk de pit uit het vruchtvlees. Lepel de avocado’s uit en schep het vruchtvlees in de vijzel. Stamp de avocado’s tot je een mooie mix van texturen hebt, er mogen best stukjes avocado in zitten!
  • Kneus de limoen met een rollende beweging over het aanrecht. Snijd doormidden en knijp uit boven de avocado. Breng op smaak met zout en schep door elkaar, tot het limoensap is gemixt. Proef, en voeg eventueel extra limoensap toe.
  • Voeg de rode ui, tomaten en koriander toe. Roer weer goed door.
  • Dek de guacamole af en laat 30 minuten rusten in de koelkast, zodat alle smaken de tijd hebben om te mengen.
  • Serveer de guacamole met tortillachips als snack, of bij andere Mexicaanse maaltijden!
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Stoofperen maken
Lees verder

Stoofperen maken

Stoofperen zelf maken is helemaal niet moeilijk. Sterker nog het is heel makkelijk en heerlijk bij het kerstdiner dit jaar.
Tuna melt sandwich recept
Lees verder

Tuna melt sandwich

Tonijnsalade met gesmolten kaas er overheen en dan die knapperige korst van het brood als je er in bijt. Inderdaad, vandaag het recept voor een tuna melt!
Crispy chili olie maken
Lees verder

Crispy chili olie maken

Crispy chili olie krijg je vaak als je Chinees eten bestelt. Je vraagt je dan altijd af: hoe maken ze dat toch? Met dit recept kun je het nu ook!