In de herfst staan de markten vol met verschillende paddenstoelen. Welke soorten je ook kiest, dit recept werkt altijd!
De aardse smaken van paddenstoelen combineren geweldig met de frisheid van de peterselie en citroen en door de vlezige structuur is dit een perfecte lunch voor een barre herfstdag, zoals vandaag.
Ingrediënten
- 1 el zonnebloemolie
- 1 el boter
- 400 gram gemengde paddenstoelen, in stukken gescheurd
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- ½ citroen
- 4 dikke sneden zuurdesembrood
- 1 bosje verse peterselie
Bereiding
Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot toe en bak tot deze glazig is. Doe daarna de fijngehakte knoflook erbij en bak tot deze begint te geuren.
Voeg de boter en paddenstoelen toe aan de pan. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben en niet op elkaar gestapeld liggen, dan worden ze mooi goudbruin, bak ze desnoods in twee batches goudbruin.
Grill of rooster ondertussen de sneden brood tot ze knapperig zijn.
Rasp het schil van de citroen en voeg toe aan de paddenstoelen samen met de helft van de peterselie. Is het te droog? Voeg dan nog een beetje boter toe. Blus af met het sap van de citroen en breng op smaak met zout en peper. Roer alles goed door en bak mee voor één minuut.
Schep de paddenstoelen op het geroosterde brood en garneer met de rest van de peterselie.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.