Geplette gebakken aardappelen uit de oven

Je hebt gebakken aardappelen én geplette gebakken aardappelen. Die laatste is heel populair op TikTok en terecht, want ze zijn misschien wel het lekkerst!

Hoewel het geen nieuwe truc is, zien we deze ‘smashed potatoes’, ofwel geplette gebakken aardappelen, steeds vaker voorbij komen op sociale media. En wat zien ze er goed uit! Optimaal goudbruin, enorm knapperig en zeker niet ingewikkeld om te maken.

Het recept van vandaag kun je zien als een goed basisrecept, waar je vervolgens alles mee kunt doen. Maar de allerbelangrijkste vraag is natuurlijk: hoe krijg je ze nu zo lekker knapperig?

Door de aardappeltjes te pletten vergroot je het oppervlak van de aardappel, waardoor er extra contact is met de hete lucht én de bakplaat in de oven. Hierdoor worden de aardappeltjes maximaal benut en worden ze mooi goudbruin. Ook het velletje van de aardappelen geeft een extra knapperige structuur aan de aardappelen.

Je kunt lekker creatief zijn met dit recept en alle kruiden en specerijen toevoegen die je maar wilt. Verse rozemarijn of tijm met knoflook doet het altijd goed! Deze knapperige aardappelen zijn altijd lekker als bijgerecht, maar je kunt er ook een aardappelsalade mee maken. Een aardappelsalade met een knapperige structuur is ook weer eens wat nieuws!

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Geplette gebakken aardappelen uit de oven

Wie houdt er nu niet van gebakken aardappelen? Maar hebben jullie al eens de nieuwste rage geprobeerd: de geplette gebakken aardappelen?
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 kilo krieltjes met schil
  • 3 el olijfolie
  • zeezoutvlokken (naar smaak)

Bereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 220°C.
  • Was de krieltjes tot ze helemaal schoon zijn en voeg ze toe aan een kookpan. Vul aan met water tot ze net onder staan en breng op smaak met zout. Breng de pan met water aan de kook en kook de krieltjes in 15 minuten gaar. Ze zijn goed als je er met een vork in kunt prikken.
  • Giet de aardappelen af en dep ze droog met keukenpapier. Leg de aardappelen met genoeg ruimte tussen elkaar op de bakplaat, het kan zijn dat je een extra bakplaat moet gebruiken. Pak een glas met een vlakke onderkant en druk de krieltjes plat. Laat ze elkaar niet aanraken na het drukken.
  • Besprenkel of kwast de krieltjes in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Zet de bakplaat in de oven en bak in 30 minuten goudbruin. Wil je extra knapperige krieltjes? Dan kun je ze tot 1 uur in de oven laten staan.
  • Laat de krieltjes kort afkoelen voor je ze serveert, dan worden ze extra knapperig. Serveer de krieltjes in een schaal en strooi er zeezoutvlokken over naar smaak.
Dit vind je misschien ook leuk
Fluffy pancakes met blauwe bessen
Lees verder

Fluffy pancakes met blauwe bessen

In het weekend maakt culinair redacteur Arne altijd een uitgebreide brunch klaar thuis en daar horen fluffy pancakes met blauwe bessen bij.
Burrito met labneh en peulvruchten recept
Lees verder

Burrito met labneh en peulvruchten

Voldoende eiwitten haal je niet alleen uit vlees, maar ook uit peulvruchten zoals kikkererwten. Heerlijk in deze vegetarische burrito die we vandaag hebben.
Crispy chili olie maken
Lees verder

Crispy chili olie maken

Crispy chili olie krijg je vaak als je Chinees eten bestelt. Je vraagt je dan altijd af: hoe maken ze dat toch? Met dit recept kun je het nu ook!