Geplette gebakken aardappelen uit de oven

Je hebt gebakken aardappelen én geplette gebakken aardappelen. Die laatste is heel populair op TikTok en terecht, want ze zijn misschien wel het lekkerst!

Hoewel het geen nieuwe truc is, zien we deze ‘smashed potatoes’, ofwel geplette gebakken aardappelen, steeds vaker voorbij komen op sociale media. En wat zien ze er goed uit! Optimaal goudbruin, enorm knapperig en zeker niet ingewikkeld om te maken.

Het recept van vandaag kun je zien als een goed basisrecept, waar je vervolgens alles mee kunt doen. Maar de allerbelangrijkste vraag is natuurlijk: hoe krijg je ze nu zo lekker knapperig?

Door de aardappeltjes te pletten vergroot je het oppervlak van de aardappel, waardoor er extra contact is met de hete lucht én de bakplaat in de oven. Hierdoor worden de aardappeltjes maximaal benut en worden ze mooi goudbruin. Ook het velletje van de aardappelen geeft een extra knapperige structuur aan de aardappelen.

Je kunt lekker creatief zijn met dit recept en alle kruiden en specerijen toevoegen die je maar wilt. Verse rozemarijn of tijm met knoflook doet het altijd goed! Deze knapperige aardappelen zijn altijd lekker als bijgerecht, maar je kunt er ook een aardappelsalade mee maken. Een aardappelsalade met een knapperige structuur is ook weer eens wat nieuws!

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Geplette gebakken aardappelen uit de oven

Wie houdt er nu niet van gebakken aardappelen? Maar hebben jullie al eens de nieuwste rage geprobeerd: de geplette gebakken aardappelen?
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 kilo krieltjes met schil
  • 3 el olijfolie
  • zeezoutvlokken (naar smaak)

Bereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 220°C.
  • Was de krieltjes tot ze helemaal schoon zijn en voeg ze toe aan een kookpan. Vul aan met water tot ze net onder staan en breng op smaak met zout. Breng de pan met water aan de kook en kook de krieltjes in 15 minuten gaar. Ze zijn goed als je er met een vork in kunt prikken.
  • Giet de aardappelen af en dep ze droog met keukenpapier. Leg de aardappelen met genoeg ruimte tussen elkaar op de bakplaat, het kan zijn dat je een extra bakplaat moet gebruiken. Pak een glas met een vlakke onderkant en druk de krieltjes plat. Laat ze elkaar niet aanraken na het drukken.
  • Besprenkel of kwast de krieltjes in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Zet de bakplaat in de oven en bak in 30 minuten goudbruin. Wil je extra knapperige krieltjes? Dan kun je ze tot 1 uur in de oven laten staan.
  • Laat de krieltjes kort afkoelen voor je ze serveert, dan worden ze extra knapperig. Serveer de krieltjes in een schaal en strooi er zeezoutvlokken over naar smaak.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Quiche met paddenstoelen
Lees verder

Quiche recept met paddenstoelen

Dit quiche recept is nu eens niet met ei, spek en kaas, maar vegetarisch met lekkere gemengde paddenstoelen. Makkelijk te maken én hartstikke gezond!
Mexicaans guacamole recept
Lees verder

Mexicaans guacamole recept

Dit Mexicaanse guacamole recept is alles wat je nodig hebt om een authentieke guacamole te maken, met rijpe avocado’s en fris limoensap.
Andijviestamppot met oude kaas
Lees verder

Andijviestamppot met oude kaas

Officieel kan het nog even: een andijviestamppot eten. Tot en met oktober is verse andijvie namelijk beschikbaar. Dus, het is nu de tijd om het te maken!
Groentesoep maken met bonen
Lees verder

Italiaanse groentesoep maken met bonen

Een hartige groentesoep maken voor deze koude wintermaanden, dat is wat de Italianen hartstikke goed kunnen. En wij nu ook met dit makkelijke en snelle recept.