Kippenstoof met kikkererwten klinkt misschien niet heel interessant, maar dit recept is oprecht het ultieme comfortfood voor een zondag als deze!
Van origine is deze kippenstoof met kikkererwten van chef Tony Kitous. Deze, van origine Algerijnse kok, woont nu in London waar hij kookboeken schrijft en maar liefst vier restaurants runt. Hij is opgegroeid met deze kipstoof, die zijn moeder altijd maakte. Zijn unieke draai aan dit gerecht is de hoeveelheid knoflook en die heb je nodig! Zelf maak ik graag een grote pan om een deel in te vriezen, dat werkt altijd perfect voor als je geen zin hebt in koken.
Ingrediënten
Voor de kip:
- 1 grote kip, in delen
- 50 ml olijfolie
- 7 tenen knoflook, geperst
- 1 el Baharat kruiden
- 1 tl komijn, gemalen
- 1 tl korianderzaad, gemalen
- 1 grote snuf kaneel
Voor de stoof:
- 50 gram roomboter
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 13 tenen knoflook, geperst
- 5 tomaten, velletjes verwijderd
- 1 el tomatenpuree
- 500 gram wortelen
- 2 blikken kikkererwten, uitgelekt en goed afgespoeld
- 7 tenen knoflook, geperst
- 1 el Baharat kruiden
- 1 tl komijn, gemalen
- 1 tl korianderzaad, gemalen
- 1 grote snuf kaneel
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Leg de kipdelen in een braadslede. Voeg de olijfolie, knoflook, flink wat zout en peper en de snufjes kaneel en zevenkruidenpoeder toe en schep alles om zodat de kip er rondom mee bedekt is. Laat minimaal 30 minuten marineren. Braad de kipdelen 20-30 minuten in de oven.
Maak intussen de stoofpot. Laat de boter smelten in een grote pan met de plantaardige olie. Fruit de ui en knoflook 5-10 minuten op middellaag vuur. Voeg de fijngesneden tomaten, tomatenpuree, wortels, kikkererwten, komijn, het zout en de peper toe. Roer alles door elkaar. Schenk de bouillon erbij en leg het deksel op de pan.
Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten zacht koken.
Haal de kip als deze gaar is uit de oven. Voeg de kipdelen samen met het kookvocht uit de braadslede toe aan de stoofpot. Leg het deksel op de pan en verwarm 5-10 minuten op laag vuur.
Schep in kommen, garneer met verse koriander en dien op.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.