Hartverwarmende gerechten zetten tijdens het kerstdiner de toon, waarvan de klassieke Franse aardappelgratin (de gratin Dauphinois) er één is. Dus bij ons staat het zeker op tafel dit jaar.
Een gratin dauphinois is een traditioneel Frans bijgerecht uit de regio Dauphiné in het zuidoosten van Frankrijk. Room, kaas en aardappelen spelen de hoofdrol in dit recept. Tja, de Franse keuken staat dan ook niet altijd bekend om haar gezonde recepten, maar ach, tijdens de feestdagen knijpen we ook dit jaar gewoon weer een oogje dicht!
Franse aardappelgratin (gratin Dauphinois)
Ingrediënten
- 1 teen knoflook
- 25 gram roomboter
- 1 kilo aardappelen
- ½ bosje tijm
- 250 gram gruyère (geraspt)
- 300 ml melk
- 300 ml slagroom
- ½ bosje bieslook (fijngesneden)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de knoflook doormidden. Pak een kleine ovenschaal en ga met de teen knoflook door de binnenkant van de schaal. Vet de ovenschaal daarna in met roomboter.
- Schil de aardappelen en snijd ze met een mandoline of mes in dunne plakjes. Leg de aardappelplakjes per laag in de ovenschaal en bestrooi met zout, peper, geriste tijm en een klein beetje geraspte gruyère. Herhaal tot de aardappelen op zijn.
- Meng de melk en slagroom en giet over de aardappelen. Strooi daarna de resterende gruyère over de aardappelen heen en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
- Zet de ovenschaal voor 1 tot 1,5 uur in de oven tot de aardappelen gaar zijn. Draai het laatste kwartier de grill aan en verwijder de aluminiumfolie van de ovenschaal. Bak tot de kaas goudbruin en gesmolten is.
- Garneer de aardappelgratin met de bieslook.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.