Franse aardappelgratin (gratin Dauphinois)

Een aardappelgratin, gemaakt zoals de Fransen deze graag maken, is een essentieel bijgerecht tijdens het kerstdiner. En zo maak je het op de juiste wijze.

Hartverwarmende gerechten zetten tijdens het kerstdiner de toon, waarvan de klassieke Franse aardappelgratin (de gratin Dauphinois) er één is. Dus bij ons staat het zeker op tafel dit jaar.

Een gratin dauphinois is een traditioneel Frans bijgerecht uit de regio Dauphiné in het zuidoosten van Frankrijk. Room, kaas en aardappelen spelen de hoofdrol in dit recept. Tja, de Franse keuken staat dan ook niet altijd bekend om haar gezonde recepten, maar ach, tijdens de feestdagen knijpen we ook dit jaar gewoon weer een oogje dicht!

Franse aardappelgratin (gratin Dauphinois)

Dit klassieke Franse bijgerecht is heel feestelijk. Aardappelgratin is aan de zware kant, maar oh wat is het lekker! Zoals alleen de Fransen het kunnen maken.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 2 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 teen knoflook
  • 25 gram roomboter
  • 1 kilo aardappelen
  • ½ bosje tijm
  • 250 gram gruyère (geraspt)
  • 300 ml melk
  • 300 ml slagroom
  • ½ bosje bieslook (fijngesneden)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de knoflook doormidden. Pak een kleine ovenschaal en ga met de teen knoflook door de binnenkant van de schaal. Vet de ovenschaal daarna in met roomboter.
  • Schil de aardappelen en snijd ze met een mandoline of mes in dunne plakjes. Leg de aardappelplakjes per laag in de ovenschaal en bestrooi met zout, peper, geriste tijm en een klein beetje geraspte gruyère. Herhaal tot de aardappelen op zijn.
  • Meng de melk en slagroom en giet over de aardappelen. Strooi daarna de resterende gruyère over de aardappelen heen en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
  • Zet de ovenschaal voor 1 tot 1,5 uur in de oven tot de aardappelen gaar zijn. Draai het laatste kwartier de grill aan en verwijder de aluminiumfolie van de ovenschaal. Bak tot de kaas goudbruin en gesmolten is.
  • Garneer de aardappelgratin met de bieslook.
Dit vind je misschien ook leuk
Hollandse garnalencocktail
Lees verder

Klassieke Hollandse garnalencocktail

Deze klassieke Hollandse garnalencocktail hoort natuurlijk op tafel te staan tijdens het kerstdiner. Het is nog steeds het perfecte voorgerecht wat altijd lukt.
Peri peri kip recept van Donna Hay
Lees verder

Peri peri kip recept van Donna Hay

Dit peri peri kip recept van Donna Hay is heel makkelijk zelf te maken én als je van pittig houdt is dit het perfecte gerecht voor door de week.
Witlof met ham en kaas uit de oven
Lees verder

Witlof met ham en kaas uit de oven

Wij houden van witlof met ham en kaas uit de oven. Het is online één van de meest gezochte recepten. Daarom hebben we een heel lekker recept voor jullie.