Creatief bezig met spullen: hergebruiken en upcyclen

Het is zonde om dingen weg te gooien als we ze makkelijk kunnen hergebruiken. Zin in Koffie ging mee met Anne Kuiper om te zien wat je kunt doen met upcyclen.

Heb je nog spullen, meubels of kleding thuis die je kunt hergebruiken? Of heb je iets leuks gezien bij de kringloop wat je een tweede leven kunt geven? Dan wordt het tijd voor een goed staaltje upcyclen, want dat is helemaal van deze tijd en het is dé manier om je creativiteit de ruimte te geven, terwijl je huis een nieuwe look krijgt.

Waarom moet altijd alles nieuw zijn? In Nederland zie je ze inmiddels overal: de kringloopwinkel. De plekken waar oude meubels, objecten of kleding een nieuwe kans krijgen. Toch zijn ze nog niet zó oud, want wist je dat de kringloopwinkel zoals we die nu kennen pas in de jaren ’80 van de vorige eeuw is ontstaan? Omdat we in de jaren ’60 en ’70 een flinke welvaartsgroei doormaakten, bleven we ook zitten met meer spullen. Zo ontstond al snel het idee om kringloopwinkels op te zetten waarbij je makkelijk spullen, meubels en kleding kon hergebruiken.

Goed voor portemonnee en omgeving

De eerste kringloopwinkel startte in het plaatsje Rheden bij Twente, maar het idee verspreidde zich al snel over heel Nederland. Mede ingegeven door het idealisme van de jaren ’80, waarbij vooral jongeren iets wilden doen voor mens én milieu. Toch is ook vandaag de dag de noodzaak van kringloopwinkels nog steeds volop aanwezig. We hebben door de jaren heen alleen maar meer spullen geproduceerd en verzameld én het hele kringloop idee biedt ook voor veel mensen een mogelijkheid om voor een aantrekkelijke prijs iets moois te kopen.

Kortom, spullen hergebruiken zit inmiddels ingebakken in onze maatschappij en tegenwoordig is het zelfs hipper dan ooit. Via Instagram en TikTok zie je, vooral sinds corona, een enorme toename van het aantal DIY video’s en influencers online en dat worden er alleen maar meer. Ook onze tekendeskundige Anne Kuiper, van Gouden Lijntjes, vindt het vinden van leuke kringloopkoopjes een ware sport die heel veel voldoening geeft. Vooral als je het een nieuw leven geeft met een creatieve look of toepassing. “I love it”, aldus Anne: “Het is beter voor onze omgeving, maar dat wisten we al. Sinds ik ermee begonnen ben weet ik ook hoe SUPER leuk het is om te doen. Het wordt upcyclen genoemd en samen met de materialen van edding zijn we laatst in Apeldoorn aan de slag gegaan tijdens een event, met heel veel leuke andere enthousiaste deelnemers. We hebben letterlijk van OUD weer GOUD gemaakt.”

Hergebruiken en upcyclen

Wat is upcyclen nu precies? Eigenlijk is het niets anders dan het op een creatieve manier een twee leven geven aan een object, een meubel, kleding of andere spullen. Misschien heb je voorwerpen thuis waarvan je niet weet wat je ermee moet, of misschien zie je iets leuks bij een kringloopwinkel maar wil je het beschilderen met een zelf bedachte decoratie? Bij upcyclen kan alles; het gaat om jouw creativiteit én inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan het beschilderen van een vaas of een bord. Of wat dacht je van een oude ladekast die van oud goud wordt omdat je er een leuk patroon op tekent en omdat je het misschien een nieuwe kleur geeft.

Oorspronkelijk is upcyclen begonnen in het recyclingproces, waarbij een gerecycleerde grondstof zuiverder werd gemaakt dan de oorspronkelijke grondstof. Maar je doet dit, in zekere zin, ook met het hergebruiken van spullen én het opnieuw decoreren van deze objecten. In plaats van dat het verdwijnt in de prullenbak, of langs de kant van de weg, geef je het een tweede kans. Type upcyclen in op Pinterest en je hebt opeens een rits aan geweldige ideeën wat je kunt doen met spullen die een tweede kans verdienen. Dat is hoe populair het al is. En geloof ons, je kunt het echt zo gek niet bedenken of je kunt het zelf maken!

Kennismaken in Apeldoorn

Om te laten zien wat je allemaal met hergebruiken en upcyclen kunt doen, organiseerde edding onlangs een ware upcycling-dag in Apeldoorn, waar onze Anne natuurlijk ook van de partij was. De locatie was al bijzonder, alle deelnemers kwamen namelijk bij elkaar bij Foenix. Ze bestaan bijna net zo lang als de eerste kringloopwinkel van Nederland en hebben dus heel veel ervaring met het onderwerp. En, voldoende voorwerpen om uit te kiezen, want Foenix staat vol met spullen die hunkeren naar een tweede kans!

Nadat de deelnemers een object hadden uitgekozen gingen ze zelf aan de slag met het upcyclen van hun vondst. Dit gaf verrassende resultaten, maar vooral ook veel nieuwe inzichten. “Ik vind het vooral heel leuk om te zien hoe iedereen iets anders uitkiest en hoe iedereen een verschillende kijk heeft op het decoreren van de objecten. Het is echt heel leuk om te doen én het is makkelijk!” aldus een van de deelnemers. Kon je niet bij de dag aanwezig zijn? Zin in Koffie is langsgegaan om een impressie te maken van de dag. Hopelijk inspireert het!

Bekijk hieronder de video

Dit vind je misschien ook leuk
Stap voor stap je eigen tekening maken
Lees verder

Zo zet je stap voor stap jouw creatie op papier

Iedereen is creatief en je creatie op papier zetten is helemaal niet ingewikkeld. Sterker nog, daar hoef je echt geen kunstenaar voor te zijn! Zo ga je stap voor stap aan de slag.