Licht in deze donkere dagen: Lichtjesroute in Eindhoven

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden in Eindhoven: de Lichtjesroute. Maar waar komt deze eigenlijk vandaan?

Het wordt weer steeds eerder donker en we hebben niet altijd zin om de deur uit te gaan. Maar, Zin in Koffie redacteur Nina zocht uit waar we een beetje licht kunnen vinden komende dagen. De lichtjesstad van Nederland zorgt voor een sprankeltje in het donker tijdens de jaarlijkse lichtjesroute. 

Dus pak snel je auto, fiets of wandelschoenen en trommel je beste vriendin, je buurvrouw, (klein)kids of zoals Nina haar moeder op. Want, nog tot en met 8 oktober kun je de lichtjesroute bewonderen in Eindhoven. 

Bevrijding van Eindhoven

Naast dat Eindhoven natuurlijk dé lichtjesstad van Nederland is, door z’n verleden met Philips, is de lichtjesroute een traditie geworden in Eindhoven door een historische gebeurtenis. Op 18 september 1944 werd Eindhoven, tijdens de Tweede Wereldoorlog, namelijk bevrijd door de geallieerden. De soldaten werden door de inwoners van Eindhoven verwelkomd met lampen achter de ramen. 

Deze historische gebeurtenis heeft geleid tot die mooie jaarlijkse traditie, waarin de lampen achter de ramen uit 1944 als inspiratie dienen en omgetoverd zijn tot lichtkunstwerken. De lampen worden ieder jaar op de Eindhovense Bevrijdingsdag – 18 september – ontstoken. Dit gaat gepaard met de bevrijdingsoptocht door de stad.

Eindhoven straalt

De opening en de optocht zijn dan weliswaar voorbij, de lichtjesroute is wel nog te lopen. En ook dit jaar is iedereen weer van harte welkom. Van jong tot oud, voor iedereen is de lichtjesroute een ware verwondering. Neem de (klein)kinderen mee voor een familieuitje, ga voor een romantische avond met je partner of maak er een leuke avond van met vriendinnen. In het centrum van Eindhoven en de stadsdelen Stratum, Strijp en Woensel zijn alle de straten verlicht. 

De route is gratis toegankelijk en is 22 km lang. Met de fiets kun je de lichtjesroute binnen twee tot drie uur afleggen. Kom je met de auto? Dan kun je de lichtjesroute binnen anderhalf uur rijden. Let wel op dat er in het weekend file kan ontstaan op de route. Mocht je de drukte willen vermijden, ga dan doordeweeks. Wil je je sportieve schoenen aantrekken en gaan wandelen? Houd dan rekening met een wandeling van ongeveer zes uur. Het is daarom aan te raden om de lichtjesroute in twee etappes te lopen. Of doe één deel en duik vervolgens een van de leuke bars in die Eindhoven rijk is.

Light up the city met de lichtjesroute

De lichtjes zullen in Eindhoven vanaf 19:00 tot 22:30 branden. En, in het weekend (vrijdag en zaterdag) tot 23:30. Maar, hierbij is het goed om te weten dat een groot deel van de lichtkunst pas aangaat wanneer de lantaarnpalen aangaan. Om de hele route te zien, raden we je aan om pas na 20:00 uur te vertrekken. Wees er wel snel bij want de route is nog maar 4 avonden te bewonderen.

De lichtjesroute op de valreep nog bekijken? Download dan hier de route gratis.
Dit vind je misschien ook leuk