Fruitvliegjes vangen doe je met dit ene ingrediënt

Fruitvliegjes vangen doe je volgens onze schoonmaakexpert Marja heel eenvoudig met een ingrediënt wat ze niet kunnen weerstaan!

Het mag dan wel heel erg regenen voor de tijd van het jaar, maar we hebben toch al de eerste fruitvliegjes gespot, die in de keuken op jacht zijn naar lekker eten. Pfff, inderdaad het is weer die tijd van het jaar! Wat kunnen we hieraan doen?

Een kort berichtje aan onze schoonmaakexpert Marja Middeldorp, van Schoonmaken met Marja, levert meteen een handige oplossing op. “Mijn oplossing is heel eenvoudig én het bestaat uit twee delen: voorkomen én ervan afkomen als ze er dan toch zijn. Ik zal jullie uitleggen hoe ik dat doe.”

Voorkomen is beter dan genezen

Fruitvliegjes zijn eigenlijk heel slimme beestjes. Om zich voort te planten – en dat doen ze in heeeeel hoog tempo als je niet oppast – zoeken ze naar een goede voedingsbodem. Om hun nageslacht een kans te geven moeten de kinderen meteen kunnen eten als ze geboren worden. Dat is ook de reden waarom fruitvliegjes vaak in je prullenbak zitten of rond de fruitschaal. Hier zitten namelijk allemaal lekkernijen die meteen opgegeten kunnen worden. En, als er voldoende eten is, is ook het hek van de dam en komt er een soort stortvloed van fruitvliegjes je keuken of eetkamer in.

Daarom is het belangrijk om te proberen die voedingsbodem weg te nemen. Laat dat fruit dus niet te lang staan en eet het zo snel mogelijk op, of zet het in de koelkast. Zorg dat je prullenbak continue dicht blijft én gooi misschien eens wat sneller die vuilniszak weg. Met de warmte gaan weggegooide etenswaren of vruchtjes nu eenmaal sneller rotten. Bovendien wil je die stank ook niet in je keuken als je de klep van je prullenbak opent. Twee (fruit)vliegen in één klap dus: voedingsbodem weg en die nare luchtjes ook!

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Maar ja, allemaal leuk en aardig natuurlijk, tot je dan toch die vervelende fruitvliegjes in huis hebt. Wat kun je dan het beste doen? Er is een ingrediënt waar fruitvliegjes dol op zijn: azijn. De aantrekkingskracht van azijn is heel erg groot. Vooral appelazijn is een winner. Maar, je kunt ook gewone natuurazijn gebruiken. Schoonmaakazijn werkt niet, dus die moet je laten staan. De beste methode om van fruitvliegjes af te komen vind ik zelf nog steeds een bakje met azijn én afwasmiddel. Ik zal het uitleggen.

Vul een bakje met natuurazijn en een paar druppels Dreft of ander afwasmiddel. Doe de deksel op het bakje, of dek het af met vershoudfolie. Even goed schudden zodat de azijn en het afwasmiddel zich vermengen. Nu prik ik wat gaatjes in de deksel. Op die manier kunnen de fruitvliegjes naar binnen om van de azijn te snoepen. En dit is waar het misgaat voor hen. De azijn trekt ze aan, het afwasmiddel neutraliseert ze want dat ingrediënt overleven ze niet. Zet deze bakjes op verschillende strategische plekjes in huis, zoals naast de fruitmand. Daarna is het wachten tot het bakje zich vult. Zit het vol, dan vervang je het bakje met hetzelfde mengsel. Op mijn YouTube kanaal kun je ook zien hoe ik dit doe.

Extra insectentip

De zomer brengt ook tal van andere insecten met zich mee. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar pas op, ga niet alle insecten zomaar doden, want dat is echt niet hoe moeder natuur het bedoeld heeft. Fruitvliegjes en muggen zijn er meer dan voldoende, dus daar zul je me niet over horen. Bijen en bromvliegen is iets anders. Bijen zitten al in een lastige positie, dus wees daar voorzichtig mee. Deze harde werkers verdienen onze liefde en hulp waar mogelijk.

Mijn extra tip is met name gericht op de bromvlieg. Natuurlijk snap ik dat bromvliegen ‘irritant’ kunnen zijn. Ze zijn groot, maken best veel geluid en lijken niet bepaald onze beste vriend. Maar, daar kunnen we ons flink in vergissen. Wist je namelijk dat bromvliegen een perfecte indicator kunnen zijn voor een wegrottend karkas ergens in huis? Misschien wel achter de koelkast of oven? Een bromvlieg op doorreis zegt gelukkig niets. Maar als deze beestjes ergens bij ons in huis blijven hangen en ze willen niet weg, dan is het verstandig om alle verborgen plekjes even goed na te lopen.

Het enige wat we nu nog moeten doen is duimen dat die zomer zo snel mogelijk doorbreekt. Dan kunnen we, minus wat ongenode gasten, volop gaan genieten van de zon!

Ontvang ook gratis schoonmaaktips in je inbox

Wil je meer handige schoonmaaktips ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze maandelijkse gratis mailing vol met tips en reviews van onze experts én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk