Jezelf motiveren bij het schoonmaken is lastig, maar hiermee lukt het altijd

De meesten van ons zullen niet staan te springen om schoon te maken. Maar met deze tips wordt jezelf motiveren een stuk makkelijker!

Ja, het huis schoonmaken kan soms best lastig zijn. We hebben een druk leven en de meesten van ons moeten het toch allemaal zelf doen. En, dan is jezelf motiveren om schoon te maken soms knap ingewikkeld. We begrijpen het als geen ander!

Tijd dus om een rondje te bellen en wat tips op te halen bij de diverse schoonmaakexperts. Hoe motiveren zij zichzelf? Wat zijn hun geheimen? “Het is allemaal niet zo ingewikkeld hoor”, aldus Rotterdamse Poetsqueen Charo. “Ik heb een paar tips die altijd werken.” Gelukkig, zo houden we straks voldoende tijd over voor de leuke dingen in het leven!

Begin met opruimen

Klinkt als een open deur, maar soms zijn open deuren toch heel goed om even aan te stippen: begin met opruimen. Rotterdamse Poetsqueen Charo vroegen we hoe zij de schoonmaak begint: “Verdwaalde sokken en kleding verzamelen en in de wasmand doen, papiertjes en andere rommeltjes opsnorren en in de prullenbak gooien, de gootsteen leeghalen en spullen in de vaatwasser doen. Voordat je überhaupt begint heb je al het gevoel dat je heel veel hebt gedaan. En, het ruimt letterlijk op. Daar gaat het om toch?!”

Mijn moeder, die is echt van de oude stempel. Ik daarentegen helemaal niet. Moderne hulpmiddelen worden niet voor niets uitgevonden.

Maak projectjes

Onze eigen schoonmaakdiva Marja Middeldorp is het daar helemaal mee eens: “Orde in de chaos scheppen, dat geeft een goed gevoel. Ik doe nog iets anders voordat ik begin en dat is mijn schoonmaak opdelen in ‘projectjes’. Mensen kunnen vaak overweldigd worden door de hoeveelheid die ze ‘moeten’ schoonmaken. Nergens voor nodig en vaak ook vertragend. Als je probeert het hele huis in een keer schoon te maken gaat het mis. Dan raak je teleurgesteld als het niet lukt en dan laat je het veelal maar zitten. Zonde. Daarom pak ik mijn schoonmaakklussen altijd projectmatig aan. Wat kan ik doen in een uur of anderhalf uur? En dan focus ik daarop. Met een wekker erbij!”

Moderne hulpmiddelen

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Gebruik handige hulpmiddelen om schoon te maken. Daar zijn ze voor gemaakt! Charo: “De wasmachine en de vaatwasser, fantastische uitvindingen natuurlijk. Dat zal niemand ontkennen. Ik zet ze altijd als eerste aan, dan hoef ik er niet naar om te kijken terwijl ik andere dingen schoonmaak. Tegen de tijd dat ik klaar ben met het ‘vuile’ werk, kan ik het ‘schone’ werk weer uit de machine halen om op te hangen. Alsof je een extra hulpje in huis hebt!”

Marja: “Ik ben fan van moderne hulpmiddelen. Mijn moeder is echt van de ouderwetse aanpak. Ieder stofje, ieder vlekje en iedere vingerafdruk wordt met de hand aangepakt. Poetsen, boenen, vegen, kloppen. Ze is echt van de oude stempel. Ik daarentegen helemaal niet. Moderne hulpmiddelen worden niet voor niets uitgevonden. En mijn moeder gebruikt natuurlijk ook een stofzuiger, dus ook zij doet echt niet alles op de ouderwetse manier. En je hebt tegenwoordig de prachtigste materialen die echt het verschil kunnen maken. Gebruik ze! We hebben het allemaal druk genoeg, dus wat extra hulp kan iedereen wel gebruiken.”

Win een Wibra emmer vol met Poetsqueen Favourites

Maak hier kans op een heerlijke Wibra emmer vol met schoonmaakmiddelen.
winactie

Werk van boven naar beneden

Logisch of niet, veel mensen vergeten het soms, maar werk altijd van boven naar beneden. Stof en vuiligheid valt ook naar beneden, dus als alles op de vloer terechtkomt is het logisch om deze als laatste aan te pakken. Dat maakt het schoonmaken meteen ook een stuk overzichtelijker. “Ik begin de schoonmaak altijd met de boel afnemen met een microvezel duster. En als je geen duster hebt een microvezeldoek. Licht vochtig maken in het geval van de doek en dan kun je heel makkelijk stof opnemen en vasthouden. Stof weg, dan begin je met echt schoonmaken.”

Ook Marja werkt van boven naar beneden: “Ik zie het nog zo vaak gebeuren als ik mensen help. Ze beginnen in het wilde weg van alles te doen, waarbij ze nooit nadenken over stof of vuiligheid dat neerdwarrelt. Zo blijf je altijd in rondjes achter je ‘staart’ aanlopen. Net als een lief klein hondje. Beste bedoelingen, maar niet heel praktisch. Het lucht ook altijd op als mensen een ruimte opdelen in overzichtelijke compartimenten. Daar hoort van boven naar beneden werken bij.”

Jezelf motiveren met frisse lucht en muziek

Luchten, luchten, luchten roept schoonmaakdiva Marja altijd als ze bij ons op de redactie langskomt. Ook thuis, of beter gezegd: vooral thuis. “Luchten is echt heel belangrijk en ook dat vergeten mensen vaak te doen. Zeker nu het weer kouder wordt is dat niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het goed om iedere dag te luchten. Het brengt frisse lucht naar binnen en het houdt de luchtvochtigheid op peil. Dat is weer goed tegen hoofdpijn of dat vermoeide gevoel. Dat heeft bijna altijd te maken met die droge lucht die ontstaat door onze radiatoren. Bovendien heb je ook minder stof overal als je dagelijks goed lucht.”

Ik zet dan net iets te hard mijn favoriete muziek op en gebruik mijn dweil als microfoon. Of mijn buren net zo blij zijn met mijn zangkunsten, dat weet ik niet!

Muziek aan en dansen maar

Charo: “Lekker het raam open en luchten, inderdaad heel belangrijk. En ik zet dan net iets te hard mijn favoriete muziek op. Hup met die beentjes en dansend achter de stofzuiger of dweil. Moet je zien hoe snel je opeens schoonmaakt. Dus heb je motivatie nodig om de boel aan te pakken, dan is de combinatie frisse lucht en té harde muziek perfect! Of mijn buren net zo blij zijn met mijn zangkunsten, dat weet ik niet. Tot nu toe hebben ze me er nog nooit op aangesproken. Dus het zal wel goed zitten. Maar een talentenshow op tv sla ik even over 😉”

Werk met het juiste materiaal

Tot slot zijn beide diva’s het ook over een ander onderwerp helemaal eens: het juiste materiaal doet wonderen. Marja: “Zorg ervoor dat je materiaal altijd schoon is. Hoe vaak ik nog zie dat mensen beginnen aan de schoonmaak met vuil materiaal. Het zal je echt verbazen. Zo worden je ramen natuurlijk nooit glanzend schoon en blijft  die glazentafel in de zitkamer ook altijd dof.” “Ja” bevestigt Charo: “Dat is natuurlijk dweilen met de kraan open, dan is alles voor niets geweest.”

Kun je nog wat goed materiaal gebruiken of ben je toe aan wat nieuwe schoonmaakspullen die jou ook gegarandeerd gaan motiveren om de boel eens goed aan te pakken? Bij Zin in Koffie mogen we nu 10 prachtige schoonmaakemmers van Wibra weggeven, bomvol met de favoriete producten van de Rotterdamse Poetsqueen. Van de welbekende Dasty ontvetter tot een handige Scrub Mommy die echt overal bij komt. Geef je snel op en wie weet loop jij straks ook dansend door het huis achter je stofzuiger!

Dit vind je misschien ook leuk