Surinaamse gestoofde pompoen met zoutvlees

Het is herfst, dus liggen de schappen weer vol met heerlijke pompoenen. Het perfecte ingrediënt voor een gestoofde pompoen met zoutvlees uit Suriname.
Surinaamse gestoofde pompoen met zoutvlees
Surinaamse gestoofde pompoen met zoutvlees

De pompoen is weer in het seizoen! Het is een favoriet ingrediënt tijdens Halloween en de koude herfst- en wintermaanden. Maar in plaats van weer een pompoensoep, maken we dit keer zachte Surinaamse gestoofde pompoen met zoutvlees.

De natuurlijke zoetheid van de pompoen combineert perfect met de kruidige masala, waardoor dit recept bij iedereen in de smaak zal vallen. Een masala is een kruidenmengsel wat gebruikt wordt om een gerecht letterlijk te kruiden. Je kent het misschien van Indiase gerechten waar garam masala in wordt gebruikt. Dat is ook een van de redenen waarom het ook veel in Surinaamse gerechten wordt gebruikt. De Surinaamse keuken kent namelijk heel veel Indiase invloeden.

Pompoen zijn oude rotten in het vak

Pompoen wordt veel gebruikt ter decoratie. Maar het is een heel veelzijdige groente die niet alleen heel lekker is, maar vooral ook heel gezond. Zo’n 9.000 jaar voor Christus werd de pompoen al verbouwd en gegeten. Moet je nagaan hoe populair dit product is! En wist je dat de pompoen familie is van de komkommer, de courgette en de augurk? Kortom, het perfecte ingrediënt voor dit heerlijke stoofgerecht.

Ingrediënten

  • 300 gram zoutvlees
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 flespompoen, geschild en in blokken gesneden 
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 adjuma of madame Jeanette (optioneel)
  • 1,5 el Hindoestaanse masala
  • 1 maggiblokje

Bereiding

Breng een pan water aan de kook samen met het zoutvlees. Laat dit voor een kwartiertje koken, ververs het water om te ontzouten en breng het weer aan de kook, deze keer voor 45 minuten. Snijd het zoutvlees in kleine reepjes. 

Verhit de olie in de pan op middelhoog vuur. Schep de uien en het zoutvlees in de olie en bak goed aan tot de uien een beetje beginnen te karamelliseren. Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee. Doe daarna de tomaat en tomatenpuree toe en bak twee minuten mee om te ontzuren. Schep de masala erbij en verbrokkel het maggiblokje eroverheen. Schep goed door en bak drie minuten mee. 

Doe de pompoenblokjes in de pan met een scheutje water en schep het geheel door elkaar. Hou je van pittig? Leg hier dan een ongesneden madame Jeanette of adjuma op. Leg de deksel op de pan en laat de pompoen stoven. 

Kijk na 15-20 minuten of de pompoen gaar is, anders kook je de pompoen iets langer door. Druk de pompoen een beetje kapot met een lepel, zodat één deel afbreekt en voor binding zorgt, maar je nog wel structuur hebt. Kook de pompoen in tot de gewenste dikte en serveer met rijst.

Wat anderen nu lezen
Perfecte Wienerschnitzel

De perfecte Wienerschnitzel

Hoe maak je de perfecte Wienerschnitzel? We hebben het recept voor je waarmee je altijd het beste resultaat krijgt, zoals je dat ook in Oostenrijk krijgt.
Pasta met bonen en pancetta

Pasta met bonen en pancetta

Deze makkelijke pasta met bonen en pancetta is in één pan te maken en lekker snel klaar, op zo’n doordeweekse donderdag als vandaag.
Reuben sandwich met pastrami

Reuben sandwich met pastrami

De Reuben sandwich met pastrami is een wereldberoemd lunchgerecht uit New York. Maar hoe kun je deze ‘guilty pleasure’ op een gezonde manier zelf maken?
Peri peri kip recept van Donna Hay

Peri peri kip recept van Donna Hay

Dit peri peri kip recept van Donna Hay is heel makkelijk zelf te maken én als je van pittig houdt is dit het perfecte gerecht voor door de week.