Koffie met… Claudia Straatmans: “Ik mis Koffietijd enorm, ik kan wel janken”

Claudia Straatmans is hoofdredacteur van het maandblad Nouveau, maar ze schrijft ook boeken over wandelen. We dronken een kop koffie met haar.

Sportieve hoofdredacteur van Nouveau Claudia Straatmans komt aangeraced vanuit een evenement. Zoals altijd op haar fiets, want bewegen is voor Claudia een must. Zelfs al moet ze naar een chique bijeenkomst! 

Het was een drukke, maar geweldige week voor Claudia, want naast veel evenementen van onder andere Louis Vuitton, is ook net de nieuwe Nouveau gelanceerd, mét prinses Laurentien op de cover. In haar drukke schema heeft ze gelukkig altijd tijd voor een goede kop koffie, want zegt ze zelf: “Dat brengt rust in mijn hoofd.”

Tijd dus om even te kletsen over alles wat Claudia zoal bezighoudt. En, als antwoord op de vraag waar Claudia het meeste zin in heeft: “Ik heb op dit moment heel erg veel zin in een ontzettend grote kop latte macchiato met havermelk. En, dat komt omdat ik net uit de kou kom. Ik heb bewogen en heel lang op de fiets gezeten en dan vind ik het buikverwarmend om een goede kop koffie te drinken.” Laten we die dan maar gauw bestellen!

Voor de mensen die jou nog niet kennen, vertel eens wat over jezelf

“Ik ben Claudia Straatmans. Ik ben 56 jaar en werk al meer dan 30 jaar in de media. Bij tijdschriften. Ik heb bij heel veel verschillende tijdschriften gewerkt en ben bij heel veel glossy’s hoofdredacteur geweest. Op dit moment ben ik hoofdredacteur van Noveau magazine, maar ik ben ook hoofdredacteur geweest van Marie-Claire, Cosmopolitan en Beau Monde. Eigenlijk ben ik een ouwe rot in het vak, haha! Ik weet dat de jonge generatie niet zoveel print meer leest, maar ik houd nog heel erg van ouderwetse bladen maken. Om tekst en beeld heel mooi te laten samenvloeien, zodat er een heel mooi print product ontstaat. 

“Maar ik ben niet op mijn achterhoofd gevallen, ik weet heus dat ik mee moet bewegen in deze tijd. Ik heb een dochter van 17, waardoor ik ook up-to-date blijf. Dus ik ben op de socials ook erg actief. Bijvoorbeeld op nouveau.nl zijn we heel actueel. Maar ook op mijn eigen Instagram en inmiddels door mijn dochter ook op TikTok. Wat ik vooral wil is mijn missie: bewegen 50-plus en lifestyle uit te dragen. Zowel online, als in Nouveau, maar ook in mijn boeken. Ik heb twee weken geleden mijn derde wandelboek gelanceerd: ‘Weekend Weg Wandelboek’. Het is mijn missie om 50-plus vrouwen gezond van lijf en leden ouder te laten worden. En, naar mijns inziens kan dat het beste door te bewegen!”

Ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zei het al: ‘Een ommetje van 30 minuten maakt echt het verschil. Al vind je 30 minuten te lang, ga dan korter.'

Waarom wil je de 50+ vrouw stimuleren om meer te wandelen? Waar komt deze passie en missie vandaan?

“Wandelen is een heel laagdrempelige manier van bewegen. Ik kan me voorstellen als vrouwen horen: ‘Van Claudia moét je meer bewegen’, dat ze dan met de hakken in het zand gaan. Iedereen moet het natuurlijk ook lekker zelf weten, want als ze op de bank willen blijven zitten is dat natuurlijk ook helemaal goed. Maar ik merk dat ik ontzettend veel energie krijg van naar buiten gaan en in de natuur te zijn. Alleen maar door mijn ene been voor het andere been te zetten. Volgens mij is dat het beste medicijn dat er is, tegen neerslachtigheid, tegen somberheid, tegen moeheid. 

“Ik denk ook heel vaak: ‘Ik ben te moe’, maar dan krijg ik toch energie als ik naar buiten ga. De oplossing is eigenlijk zo makkelijk. De natuur geeft ons een natuurlijk medicijn. Ik vind het jammer dat heel veel mensen dat niet zien. Ook na een hele dag werken op kantoor is het goed om ‘s avonds nog even naar buiten te gaan. Mindfulness-goeroe Tony Robins zei ooit: ‘Wij in het Westen leven alleen maar in the box.’ We stappen de trein of auto in, we stappen kantoor in, we stappen de lift in en ga zo maar door. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt. Ik heb voor mezelf ingesteld dat ik na kantoor ‘s avonds altijd wandel. Ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zei het al: ‘Een ommetje van 30 minuten maakt echt het verschil. Al vind je 30 minuten te lang, ga dan korter.’ Alles is beter dan op die bank blijven.”

Je staat bekend om stijlvol en lifestyle wandelen, wat is jouw ultieme wandeltip?

“Ik denk ik het begrip lifestyle wandelen wel de wereld in heb geholpen, haha. Voor Corona dachten mensen dat wandelen alleen maar voor ANWB-setjes was, in soortgelijke saaie rode jasjes. Maar wandelen is ook voor lifestyle en hippe mensen. Maar ze willen wel daarna een leuk restaurant in en niet als een ANWB-setje, een krentenbol en een thermosfles thee mee. Waar natuurlijk niks mis mee is! Maar, ik houd heel erg van lopen voor lekkers. Dat zal wel mijn katholieke opvoeding zijn; eerst een boete doen en daarna beloond worden. Met een goede kop koffie of een heerlijk glas wijn of champagne. 

“Of misschien is het ook wel omdat ik Stier van sterrenbeeld ben. Maar ik knap er gewoon heel erg van op! Die koffie, een mooi hotel, champagne of wijn; daar doe ik het eigenlijk een beetje voor. Het is ook een stimulans om te gaan. Het hoeft ook niet altijd buitenshuis te zijn, maar bijvoorbeeld als ik ‘s avonds wandel na werk, is mijn beloning een podcast of een stuk chocola bij thuiskomst. Ik drink niet altijd champagne na het wandelen hoor, haha dat zou wat zijn! En het lopen zelf is eigenlijk ook al een beloning voor me.”

Met je wandeltips en nog veel meer tips kwam je ook heel vaak langs bij Koffietijd. Hoe kijk je terug op Koffietijd? 

“Wat een leuke vraag. Ik moest hier laatst aan denken. Ik was namelijk op de Winterfair voor mijn derde wandelboek en Vivian Slingerland-Rijnders presenteerde dat. Vivian en ik hebben tijdens Koffietijd de grappigste dingen gedaan om wandelen te promoten. Zo moesten we op een loopband lopen terwijl ik mijn wandeltips gaf. Dit moest ik natuurlijk ook bij de Winterfair doen. Vivian was natuurlijk meteen om! 

We hebben weer zo’n lol gehad en toen dacht ik: wat een leuke club mensen had Koffietijd toch en wat was er veel ruimte voor alles en je kwam zelfs een beetje uit je comfortzone. Ik vind het echt een gemis. Ik hoor dat ook veel om mij heen. Ik woon in een buurtje met veel bejaarden en zij missen het enorm. Ja, ik mis het ook enorm, ik kan wel janken. Al die leuke vrouwen, al die maatschappelijke onderwerpen. Er is geen enkel programma meer in Nederland die maatschappelijke onderwerpen aankaart, sociaal bewust is, vrouwen een hart onder de riem steekt en dat allemaal mét een vleugje humor en glamour.”

We worden gezien als oud, ‘doet-er-niet-meer-toe’, niet-sexy, niet leuk genoeg. Het irriteert me.

Je zette bij Koffietijd, maar ook in Nouveau vaak de 50-plus vrouw in het spotlight, waarom vind je dat 50-plus vrouwen meer aandacht  mogen krijgen?

“Dit is deels eigen belang. Ik ben zelf inmiddels ook 50-plus. Het irriteert me dat we niet zo worden gezien. We worden gezien als oud, ‘doet-er-niet-meer-toe’, niet-sexy, niet leuk genoeg. Het is dus ook absoluut een ego-kwestie. Ik wil mezelf en mijn leeftijdsgenoten graag onder de aandacht brengen. Want we hebben ook heel veel leuks te bieden, zoals rust en wijsheid. Anita Witzier zegt het zo mooi: ‘Ik zit een stuk beter in mijn vel, al zit dat velletje losser dan ooit.’ Het is jammer dat onze stem er niet meer zoveel toe doet. Dus kortom; het is vooral mijn eigen frustratie.”

Welke 50+ vrouw vind jij echt een inspiratiebron? 

“Het zijn meerdere vrouwen die me inspireren. Zoals bijvoorbeeld Train With Joan. Die vrouw is op haar 70e begonnen met krachttraining. Het kan dus gewoon allemaal nog; een draai aan je leven geven. Ook in Nederland zijn er veel vrouwen die me inspireren. Zo hadden we laatst een shoot met Angela Groothuizen. Hoe zij in het leven staat, lekker los en lekker rock-‘n-roll en ik ga alles nog ontdekken. Heerlijke mindset! 

“Zoals jullie misschien wel weten is Máxima ook altijd een grote inspiratie voor mij, maar ik moet toegeven, misschien vind ik prinses Laurentien momenteel nog inspirerender. Hoe Laurentien zichzelf ontwikkelt en zichzelf maatschappelijk heeft neergezet, dat vind ik een voorbeeld van hoe een vrouw altijd maar blijft doorgaan. De hoeveelheid energie die ze heeft, laat zien dat je ook als 50-plus vrouw er gewoon nog toe doet. 

“Daarnaast kijk ik nu al naar vrouwen van 60 jaar en ouder, want ik heb ook rolmodellen nodig om naar toe te groeien. Hoe kan ik een beetje leuk ouder worden? Bijvoorbeeld Aaltje van Zweden vind ik bloedmooi. Zo kun je er dus ook uitzien op je 61e. Maar ook schrijfster Yvonne Keuls. Zij wordt 92, en dat kan dus heel stijlvol en intelligent. Maar ook heel veel Engelse actrices zoals Hellen Mirren en Emma Thompson. Ik vind hen geweldig om te zien. Dat je inhoud kunt brengen en er toch ook leuk uit kunt blijven zien. 

“En nog even over Emma Thompson; in haar rol in ‘Good Luck to you, Leo Grande’ liet ze haar naakte lichaam zien. Geweldig! Het laat zien dat een 60-plus lichaam niet helemaal perfect meer is, maar wel prachtig. Heel veel inspirerende vrouwen dus. Het meest inspirerende aan hen allemaal vind ik hun nieuwsgierigheid en dat met zoveel energie.”

Stijlvol ouder worden, dat zit bij jou volgens mij wel goed. Want je bent zelf ook een stijlicoon. Heb jij een tip om stijlvol de feestdagen door te komen?

“Nou nou nou, haha! Allereerst dank je wel voor het grote compliment. Misschien zien jullie mij als stijlicoon mede dankzij de pretlichtjes in mijn ogen. Dat is al iets! Maar, mijn tip voor de feestdagen? Pailletten, pailletten, pailletten! Dat hoeft niet duur te zijn. Mijn collega Anita heeft een heel leuk paillettenjasje gekocht bij de C&A, die is echt waanzinnig. De feestcollectie bij de C&A is echt verbluffend leuk. Stel je hebt niet een heel groot budget, of je loopt het liefste in een basic outfit, dan is zo’n jasje top. 

“Op het moment dat je je paillettenjasje erover heen aan doet ben je helemaal feestelijk. Maar ook in de nieuwe Shoeby-collectie van Lonneke Notenboom zit een heel mooie paillettenrok en -broek. En verder: oorbellen! Voor de feestdagen grote oorbellen, groter groter groots. Bij de Zara hebben ze joekels van oorbellen op dit moment. En oorbellen halen meteen de teint in je gezicht een beetje op!”

Waar draaien de feestdagen voor jou om?

“Familie. Als je mijn leeftijd hebt, is het niet meer vanzelfsprekend dat je nog ouders hebt. Dus elk jaar koester ik dat.”

Hoe vier jij de feestdagen dit jaar?

“Op kerstavond ben ik bij mijn moeder van 84. Op eerste kerstdag ga ik naar mijn schoonouders die ook in de 80 zijn. Elk jaar denk ik weer, laten we dit moment koesteren nu het nog kan.” 

Tot slot, wat wens jij de Zin In Koffie-lezers voor de feestdagen?

“Kunnen we ‘DoesLief’ niet weer van stal halen?” 

Claudia Straatmans heeft nog meer wandelboeken geschreven
Bekijk ze hier allemaal
Dit vind je misschien ook leuk
Onderweg naar La France
Lees verder

Onderweg naar La France

Onderweg naar hun huis in Frankrijk hebben Asjha en Ed altijd heel veel voorpret. In de auto luisteren ze naar chansons, taalcursussen én Franse kinderboeken.