Vandaag heb ik een clafoutis recept voor jullie. Maar natuurlijk wel met een twist! Dit keer geen kersen, maar bramen. Ik weet zeker dat jullie het net zo lekker vinden als het origineel met kersen!
Clafoutis is een van de favoriete desserts van de Fransen. Vooral tijdens het kersenseizoen wordt dit gebak door heel het land gegeten. In de streek Limousin, waar de taart vandaan komt, worden kersen mét pit in de clafoutis verwerkt. Hierdoor laten de kersen minder sap los in het deeg én krijg je een mooiere en stevigere textuur. Ook laat de pit meer smaak achter, waardoor de clafoutis een lichte amandelsmaak krijgt.
Clafoutis heeft een iets lichtere textuur dan andere desserts, zoals flan, of een Dutch baby. Hoewel kersen vaak worden geassocieerd met clafoutis, kun je de meeste vruchten uit het seizoen gebruiken om dit gebak te bakken. Rode vruchten zoals frambozen, aardbeien of bramen werken goed maar óók steenvruchten zoals abrikozen en pruimen zijn heerlijk.
Clafoutis recept met bramen
Ingrediënten
- 1 el roomboter
- 100 gram suiker + extra voor de schaal
- 1 vanillestokje
- 1 citroen
- 3 eieren
- 60 gram bloem
- 30 gram maïzena
- 250 ml volle melk
- 50 ml slagroom
- 400 gram bramen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een bakvorm in met boter en bestrooi de boter met anderhalve eetlepel suiker. Schud de bakvorm in het rond zodat elk hoekje bedekt is met de suiker.
- Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg uit de peul. Rasp het zest van de citroen en voeg samen met de vanillemerg en de suiker toe aan een mengkom. Wrijf de citroenzest en de vanille met je vingers in de suiker.
- Breek de eieren boven de mengkom met suiker. Voeg een snuf zout toe en klop met een garde de suiker en eieren door elkaar.
- Voeg de bloem en maïzena toe aan de eieren. Klop door elkaar tot alle klontjes zijn verdwenen. Giet de melk en room al kloppend toe aan het beslag.
- Was de bramen en dep ze droog. Giet het beslag in de bakvorm, verdeel de bramen gelijkmatig over het beslag en bestrooi met nog een beetje suiker.
- Zet de clafoutis in de oven en bak in 45 minuten gaar. Hij mag goudbruin zijn van boven en nog een beetje zacht vanbinnen.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.