Koekje bij de koffie: zelf spritskoekjes maken

Wat is je favoriete koekje? Veel mensen zullen de bekende spritskoekjes noemen. Dat verslavende brosse koekje waar je niet van af kunt blijven!

Spritskoekjes zijn een van de weinige koekjes die gemaakt worden van zogenaamd wrijfdeeg, dit is een van de leukste soorten deeg om te maken. Stroop de mouwen dus maar op, dan gaan we aan de slag!

Bij het maken van een wrijfdeeg, wrijf je boter en suiker uit op je aanrechtblad. Door dit 15 minuten goed te blijven doen, wordt de boter heel luchtig. Dit zorgt weer voor lekkere, brosse koekjes.

Voor het wrijven van de boter en suiker moet de boter echt op kamertemperatuur zijn; een koude boter is te hard om te wrijven. De boter mag zelfs zo zacht zijn dat het eerder naar vloeibaar neigt dan vast, maar niet gesmolten is. Is de boter nog iets te hard? Dan kun je deze met pauzes op een lage stand opwarmen in de magnetron.

Als je rechthoekige spritskoekjes maakt – zoals in de bekend spritsverpakkingen – dan is het belangrijk om de koekjes met in stukken te snijden na het bakken. Als de koekjes nog warm zijn, gaat dit makkelijker; als ze afgekoeld zijn wordt het lastiger, want dan brokkelen ze meer af.

Koekje bij de koffie: zelf spritskoekjes maken

Spritskoekjes zijn misschien wel de populairste koekjes om te eten en nu ook hartstikke leuk om zelf te maken.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 40 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 1 portie

Benodigdheden

  • spuitzak
  • spuitmondje met kartels
  • deegkrabber

Ingrediënten
 

  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • ½ ei
  • 225 gram Zeeuwse bloem
  • 1 snuf zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175° C en bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Snijd de vanillepeul doormidden en schraap het merg uit de peul.
  • Leg de boter, vanillemerg en de suiker op het werkblad en strooi er een snuf zout overheen. Wrijf de ingrediënten door de boter, tot ze goed zijn gemixt. Voeg het ei toe en meng met de boter. Blijf nu wrijven tot de suiker is opgelost en de boter een witte crème is geworden. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Voeg de bloem toe aan de boter en meng door elkaar. Zorg dat het deeg mooi zalvig is. Schraap het deeg bij elkaar met de krabber en vul de spuitzak. Spuit het deeg op de bakplaat in een zigzagbeweging, in lange banen van 5 centimeter breed.
  • Zet de spritsen in de oven en bak ze in 20 minuten af tot ze goudgeel en gaar zijn.
  • Haal de koeken uit de oven en snijd ze direct in stukken. Laat de spritsen afkoelen op een rooster.
Dit vind je misschien ook leuk
Peri peri kip recept van Donna Hay
Lees verder

Peri peri kip recept van Donna Hay

Dit peri peri kip recept van Donna Hay is heel makkelijk zelf te maken én als je van pittig houdt is dit het perfecte gerecht voor door de week.
Fluffy pancakes met blauwe bessen
Lees verder

Fluffy pancakes met blauwe bessen

In het weekend maakt culinair redacteur Arne altijd een uitgebreide brunch klaar thuis en daar horen fluffy pancakes met blauwe bessen bij.
Crispy chili olie maken
Lees verder

Crispy chili olie maken

Crispy chili olie krijg je vaak als je Chinees eten bestelt. Je vraagt je dan altijd af: hoe maken ze dat toch? Met dit recept kun je het nu ook!
Zelf mayonaise maken
Lees verder

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is het lekkerst. Deze wereldberoemde en geliefde saus heeft een enorme geschiedenis. Waar komt het vandaan en hoe maak je het zelf?
Coq au vin recept
Lees verder

Klassiek coq au vin recept

Dit coq au vin recept is een absolute Franse klassieker die niet mag ontbreken in je repertoire. En zo maak je die echte, authentieke versie.