Spritskoekjes zijn een van de weinige koekjes die gemaakt worden van zogenaamd wrijfdeeg, dit is een van de leukste soorten deeg om te maken. Stroop de mouwen dus maar op, dan gaan we aan de slag!
Bij het maken van een wrijfdeeg, wrijf je boter en suiker uit op je aanrechtblad. Door dit 15 minuten goed te blijven doen, wordt de boter heel luchtig. Dit zorgt weer voor lekkere, brosse koekjes.
Voor het wrijven van de boter en suiker moet de boter echt op kamertemperatuur zijn; een koude boter is te hard om te wrijven. De boter mag zelfs zo zacht zijn dat het eerder naar vloeibaar neigt dan vast, maar niet gesmolten is. Is de boter nog iets te hard? Dan kun je deze met pauzes op een lage stand opwarmen in de magnetron.
Als je rechthoekige spritskoekjes maakt – zoals in de bekend spritsverpakkingen – dan is het belangrijk om de koekjes met in stukken te snijden na het bakken. Als de koekjes nog warm zijn, gaat dit makkelijker; als ze afgekoeld zijn wordt het lastiger, want dan brokkelen ze meer af.
Koekje bij de koffie: zelf spritskoekjes maken
Benodigdheden
- spuitzak
- spuitmondje met kartels
- deegkrabber
Ingrediënten
- 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1 vanillestokje
- ½ ei
- 225 gram Zeeuwse bloem
- 1 snuf zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175° C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Snijd de vanillepeul doormidden en schraap het merg uit de peul.
- Leg de boter, vanillemerg en de suiker op het werkblad en strooi er een snuf zout overheen. Wrijf de ingrediënten door de boter, tot ze goed zijn gemixt. Voeg het ei toe en meng met de boter. Blijf nu wrijven tot de suiker is opgelost en de boter een witte crème is geworden. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
- Voeg de bloem toe aan de boter en meng door elkaar. Zorg dat het deeg mooi zalvig is. Schraap het deeg bij elkaar met de krabber en vul de spuitzak. Spuit het deeg op de bakplaat in een zigzagbeweging, in lange banen van 5 centimeter breed.
- Zet de spritsen in de oven en bak ze in 20 minuten af tot ze goudgeel en gaar zijn.
- Haal de koeken uit de oven en snijd ze direct in stukken. Laat de spritsen afkoelen op een rooster.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.