Hachee met rodekool en zilveruitjes

Hachee, wie is er niet mee opgegroeid? Op donkere dagen zoals vandaag is er niets lekkerder dan een ouderwetse hachee met rodekool.

Stoofvlees is makkelijker te maken dan je denkt; het enige wat je nodig hebt is tijd! Daarom is dit recept voor hachee met rodekool perfect voor een zondag als deze.

Hachee bestaat al sinds de middeleeuwen en werd gebruikt om restjes groenten en vlees op te maken. Eigenlijk kun je dus alles gebruiken wat in je koelkast ligt. Voor dit recept zijn winterpeen, pastinaak en zilveruitjes gebruikt, voor een herfstige touch.

Ingrediënten

Voor de hachee:

  • 600 gram runderriblappen, in grote stukken gesneden
  • 2 el bloem
  • 2 el roomboter
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 winterpeen
  • 1 pastinaak
  • 200 ml rode wijn
  • 600 ml runderbouillon
  • 4 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • 200 gram zilveruitjes

Voor de rode kool:

  • 50 gram roomboter
  • 2 appels, geschild en in blokjes
  • 2 rode uien, in ringen
  • 1 rodekool, in dunne reepjes
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 1½ tl maïzena

Bereiding

Meng in een kom de runderriblappen met bloem, zout en peper. Mix goed door tot alle riblappen goed zijn bedekt. Verhit een stoofpan op middelhoog vuur en smelt daarin de boter.   

Doe de riblappen in de pan en bak deze rondom goudbruin. Haal het vlees uit de pan en leg even op een bord. Fruit de uien aan in dezelfde pan tot deze beginnen te karamelliseren en zacht zijn. 

Schil ondertussen de wortel en pastinaak. Halveer ze in de lengte en snijd in plakjes. Voeg de pastinaak en wortel toe aan de uien samen met de overgebleven bloem en bak even mee. 

Voeg scheutje voor scheutje de rode wijn toe en roer goed door tot er geen klontjes bloem meer in de pan zitten. Vul vervolgens aan met de runderbouillon, kruidnagel, laurier, het gebakken vlees en de zilveruitjes. Zorg ervoor dat de bouillon net boven de groenten en vlees uitkomt, anders voeg je nog een scheut extra toe. Laat de pan aan de kook komen en draai het vuur terug naar de laagste stand. Leg de deksel op de pan en laat voor 3,5 uur sudderen tot je het vlees uit elkaar kunt trekken. Houd ondertussen een oogje in het zeil om te roeren. 

Terwijl het vlees aan het sudderen is, begin je met de rode kool. Smelt de helft van de roomboter in een pan. Doe de appel en ui in de pan en laat deze karamelliseren. 

Voeg de rode kool toe samen met 250 ml water, de bruine suiker, rode wijnazijn, laurier, steranijs en de kaneelstokjes.

Laat de rode kool met de deksel erop voor ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg als het nodig is nog wat extra water toe.

Roer aan het eind van de tijd maïzena los met een scheutje water. Voeg dit toe aan de rode kool om de rest van de port een beetje te binden, blijf even roeren en houd het in de gaten.

Roer aan het einde de rest van de roomboter door de rode kool heen. Breng eventueel op smaak met peper en zout. 

Serveer de hachee met rode kool met gekookte aardappelen, aardappelpuree of friet. 

Dit vind je misschien ook leuk
Ierse ham chowder van Yvette van Boven
Lees verder

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.
Spaghetti met garnalen
Lees verder

Italiaanse spaghetti met garnalen

Pasta met vis is altijd een succes, vooral deze spaghetti met garnalen. Afkomstig van de rondreis die Jamie Oliver maakte door Italië.