Blue Zones recept: Tacosalade uit Loma Linda

In Loma Linda in Californië wonen Zevendedagsadventisten die alleen maar vegetarisch eten, zoals deze tacosalade vol met groente, bonen en goede vetten.

Een tacosalade zoals deze is de perfecte combinatie voor een gezonde maaltijdsalade, die je zonder enige vorm van schuld kunt opeten.

Het recept komt uit het Blue Zone kookboek van Dan Buettner, wat gaat over bepaalde plekken op aarde waar mensen gemiddeld het langste leven. Een zo’n plek is Loma Linda in Californië. Op deze plek woont een gemeenschap van Zevendedagsadventisten die alleen maar vegetarisch eten. 

Deze tacosalade is hier een goed voorbeeld van. In Loma Linda noemen ze het ‘haystacks’ omdat het uit allemaal laagjes gezonde ingrediënten bestaat. Bonen, groenten, vezels en gezonde vetten in de vorm van avocado en cashewnoten. Het is een schaal met eten die je heel makkelijk met meerdere mensen kunt delen, wat ook een belangrijk onderdeel is van de eetcultuur van de Zevendedagsadventisten.

Overigens is de tacosalade ook heerlijk met een verse guacamole in plaats van de cashewnotenroom en de in blokjes gesneden avocado.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Tacosalade uit Loma Linda (Haystack)

Een tacosalade heeft eigenlijk al het goede van een taco, maar dan samengebracht in een grote schaal die je met meerdere mensen kunt delen.
5 van 1 stem
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 5 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Amerikaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
 

Voor de cashewnotenroom:

  • 150 gram cashewnoten (geweekt in heet water)
  • 120 ml water

Voor de tacosalade:

  • 50 gram licht gezouten tortillachips
  • 100 gram romaine sla of andere stevige slasoort (in reepjes gesneden)
  • 1 avocado (in blokjes gesneden)
  • 1 romatomaat (in blokjes gesneden)
  • 75 gram maïskorrels
  • 150 gram zwarte bonen of kidneybonen (uit blik)
  • 250 gram salsa van goede kwaliteit

Voor de garnering:

  • 2 bosuitjes (in ringetjes gesneden)
  • 1 bosje verse koriander (fijngehakt)

Bereiding

De cashewnotenroom maken:

  • Voor het beste resultaat week je de cashewnoten voor in water. Doe dit minimaal 3 uur of laat het een nachtje in het water staan.
  • Laat de cashewnoten goed uitlekken en voeg ze met de 120 ml water toe aan een keukenmachine.
  • Laat op hoge snelheid draaien tot je een mooie zachte room hebt.

De tacosalade samenstellen:

  • Begin met de tortillachips op de bodem van de schaal waarin je de tacosalade gaat maken.
  • Bedek de tortillachips met een laagje van de salade. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de chips niet helemaal zacht worden door het vocht uit de rest van de ingrediënten.
  • Op de salade verdeel je de rest van de groenten (avocado, tomaat en maïs).
  • Vervolgens voeg je een laag bonen toe, met daar bovenop de salsa. Deze salsa kun je kant en klaar kopen, maar let wel op de ingrediënten.
  • Nu garneer je de tacosalade met de bosuitjes, de koriander én de cashewnotenroom.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Gepekelde eierdooiers in sojasaus
Lees verder

Gepekelde eierdooiers in sojasaus

Hebben jullie weleens gepekelde eierdooiers gegeten? In veel Aziatische keukens kennen ze dit en het is overheerlijk! Vooral in sojasaus.
Griesmeelpudding met rode vruchtensaus
Lees verder

Griesmeelpudding met rode vruchtensaus

Griesmeelpudding is een Hollandse favoriet die nooit verveelt. Vooral niet met zo’n frisse rode vruchtensaus. En surprise, het is hartstikke makkelijk te maken!