Verse tomatensaus voor op de pizza

Bij een zelfgemaakte pizza hoort een verse tomatensaus, zoals je die op vakantie in Italië hebt gegeten. Dit is het recept dat je hiervoor nodig hebt.

Bij een zelfgemaakte pizza hoort een verse tomatensaus, zoals je die op vakantie in Italië hebt gegeten. Dit is het recept dat je hiervoor nodig hebt.

Verse tomaten, ze worden ook wel de zon op je bord genoemd. En terecht, een heerlijke, sappige tomaat brengt je meteen terug naar die vakantie in Italië, Spanje of Zuid Frankrijk. En de vrucht – want ja het is een vrucht en geen groente – is hartstikke veelzijdig in gebruik. Daarom maken we vandaag een verse tomatensaus voor op die authentieke pizza die je zelf hebt gemaakt.

Het recept voor een verse tomatensaus

Om te beginnen moeten we nog kort praten over welke tomatensoort het beste past bij de pizza die je hebt gemaakt. Pizza komt uit Napels in Zuid Italië. Deze plek is om meerdere redenen bijzonder en dat komt door de vulkaan de Vesuvius. Deze vulkaan heeft er namelijk voor gezorgd dat de landbouwgrond in dit gebied extreem vruchtbaar is, wat resulteert in de lekkerste ingrediënten die je op aarde kunt vinden. De tomaat is daar één van. En wel een heel specifieke tomaat: de San Marzano tomaat.

San Marzano tomaten of andere tomaten

Deze tomaat is extra vol van smaak en is eigenlijk niet te evenaren. Dat komt door de unieke leefomgeving waarin deze tomaat groeit. Gelukkig hoeven wij in Nederland tegenwoordig niet ver meer te zoeken want de San Marzano tomaat is gewoon in de meeste supermarkten te vinden. En kun je deze tomaat niet bij jou in de supermarkt krijgen, geen zorgen. Dan koop je gewoon een goede kwaliteit andere tomaat in blik. Geen probleem. Let alleen wel op dat je hele tomaten in blik koopt en niet de pulp. Deze zijn namelijk in de meeste gevallen samengesteld uit overgebleven tomaten.

Ingrediënten voor de verse tomatensaus

  • 1 blik San Marzano tomaten (of andere tomaten)
  • 1 teen knoflook
  • 15 ml extra vergine olijfolie
  • vers gemalen zout en peper
  • handje vol verse basilicum 

Bereiding

Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine en meng tot een egale verse tomatensaus. Je kunt zelf bepalen of je de saus wat grover wil laten of juist heel egaal. Proef ook of de tomatensaus nog wat peper, zout of olijfolie nodig heeft. 

Gebruik de verse tomatensaus op de pizza die je gaat bakken.

Dit vind je misschien ook leuk
Witlof met ham en kaas uit de oven
Lees verder

Witlof met ham en kaas uit de oven

Wij houden van witlof met ham en kaas uit de oven. Het is online één van de meest gezochte recepten. Daarom hebben we een heel lekker recept voor jullie.
Oud Hollandse appeltaart met spijs
Lees verder

Oud Hollandse appeltaart met spijs

Er gaat niets boven een heerlijk stuk oud Hollandse appeltaart met spijs. Daar hebben we de recepten van onze grootmoeders even voor afgestoft.