Authentieke Griekse tzatziki

Een authentieke en vooral vers gemaakte Griekse tzatziki is altijd heerlijk! Bij een borrelplank of een bbq, óf Grieks lamsvlees. Traditioneler wordt het niet!

Nu het toch echt zomer begint te worden komt de bbq weer naar buiten of eten we weer lekker in de tuin. En wat is er dan beter om op tafel te zetten dan een frisse Griekse tzatziki, die eigenlijk overal wel bij past?

Het is een hoofdbestanddeel van de Griekse keuken: tzatziki. Griekser wordt het niet. Maar, ondanks dat je deze tegenwoordig in iedere supermarkt wel kunt krijgen, een zelfgemaakte tzatziki blijft altijd het lekkerst! En, het is ook heel makkelijk en snel te maken. 

Wij houden sowieso heel erg van de Griekse keuken. Of het nu een Griekse salade is, of een verse Griekse kippensoep met citroen. Deze keuken stelt nooit teleur én is hartstikke gezond. Daar voegen we vanaf vandaag dus ook tzatziki aan toe. En als je deze dip gaat maken hebben we nog een heel goede tip die we laatst van een Griekse kok hebben gekregen.

Om de lekkerste, maar vooral ook romigste, tzatziki te maken pers je niet alleen het vocht uit de geraspte komkommer, maar ook uit de Griekse yoghurt. Deze kok deed de yoghurt en de komkommer samen in een theedoek om deze vervolgens echt goed uit te knijpen. En inderdaad, we hebben het geprobeerd en het is verrukkelijk!

Overigens deelde deze kok ook nog een andere tip waar we ook niet meer zonder kunnen. In plaats van dille gebruikt hij altijd alleen maar munt. Ondanks dat dille ook mag, had hij van zijn moeder geleerd om alleen maar munt te gebruiken. Heel eerlijk, het heeft ook onze voorkeur. Het maakt de tzatziki extra fris en smaakvol.

Wil je meer receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten en meer.

Authentieke Griekse tzatziki

Deze Griekse yoghurtdip mag eigenlijk nooit ontbreken in je repertoire. Vooral als je lekker fris en zomers wilt koken.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 10 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • schone theedoek

Ingrediënten
 

  • 1 komkommer
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook (uitgeperst)
  • 1 el munt (fijngehakt)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Was de komkommer en schil deze. Snijd doormidden en haal het vruchtvlees met een eetlepel eruit. Deze kern maakt de tzatziki waterig, dus zorg ervoor dat echt al het vruchtvlees verwijderd is. Rasp de komkommer nu met een rasp naar keuze. Wil je de komkommer wat grover of juist fijner? Dat is helemaal aan jou.
  • Doe de Griekse yoghurt, samen met de geraspte komkommer, in een schone theedoek en druk zoveel mogelijk vocht uit het mengsel. Dit maakt de tzatziki extra romig. Als je zoveel mogelijk vocht eruit hebt gedrukt doe je het mengsel in een kom.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe aan de yoghurt en de komkommer en meng goed door elkaar. Het lekkerste is om de dip een dag in de koelkast op smaak te laten komen, maar je kunt het ook meteen serveren.
  • Let wel op want hoe langer je de tzatziki bewaard hoe sterker én zuurder de smaak wordt. Dit komt door de Griekse yoghurt. Niet erg natuurlijk als je er van houdt. Maar vind je dat zurige niet zo smakelijk, dan kun je het beter allemaal zo snel mogelijk opeten (wat waarschijnlijk toch wel gebeurt!).

Ontvang ook receptinspiratie in je inbox

Wil je meer lekkere recepten en culinair nieuws ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze gratis mailing vol met recepten, reviews én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk
Gepekelde eierdooiers in sojasaus
Lees verder

Gepekelde eierdooiers in sojasaus

Hebben jullie weleens gepekelde eierdooiers gegeten? In veel Aziatische keukens kennen ze dit en het is overheerlijk! Vooral in sojasaus.
Zoete gepofte aardappel met zalm
Lees verder

Zoete gepofte aardappel met zalm

Zoete gepofte aardappel is perfect om door de week gevarieerd en gezond te eten. En deze zoete aardappel wordt gevuld met zalm voor voldoende omega 3 vetzuren.