Nu het toch echt zomer begint te worden komt de bbq weer naar buiten of eten we weer lekker in de tuin. En wat is er dan beter om op tafel te zetten dan een frisse Griekse tzatziki, die eigenlijk overal wel bij past?
Het is een hoofdbestanddeel van de Griekse keuken: tzatziki. Griekser wordt het niet. Maar, ondanks dat je deze tegenwoordig in iedere supermarkt wel kunt krijgen, een zelfgemaakte tzatziki blijft altijd het lekkerst! En, het is ook heel makkelijk en snel te maken.
Wij houden sowieso heel erg van de Griekse keuken. Of het nu een Griekse salade is, of een verse Griekse kippensoep met citroen. Deze keuken stelt nooit teleur én is hartstikke gezond. Daar voegen we vanaf vandaag dus ook tzatziki aan toe. En als je deze dip gaat maken hebben we nog een heel goede tip die we laatst van een Griekse kok hebben gekregen.
Om de lekkerste, maar vooral ook romigste, tzatziki te maken pers je niet alleen het vocht uit de geraspte komkommer, maar ook uit de Griekse yoghurt. Deze kok deed de yoghurt en de komkommer samen in een theedoek om deze vervolgens echt goed uit te knijpen. En inderdaad, we hebben het geprobeerd en het is verrukkelijk!
Overigens deelde deze kok ook nog een andere tip waar we ook niet meer zonder kunnen. In plaats van dille gebruikt hij altijd alleen maar munt. Ondanks dat dille ook mag, had hij van zijn moeder geleerd om alleen maar munt te gebruiken. Heel eerlijk, het heeft ook onze voorkeur. Het maakt de tzatziki extra fris en smaakvol.
Authentieke Griekse tzatziki
Benodigdheden
- schone theedoek
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 250 gram Griekse yoghurt
- 2 el olijfolie
- 1 teen knoflook (uitgeperst)
- 1 el munt (fijngehakt)
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Was de komkommer en schil deze. Snijd doormidden en haal het vruchtvlees met een eetlepel eruit. Deze kern maakt de tzatziki waterig, dus zorg ervoor dat echt al het vruchtvlees verwijderd is. Rasp de komkommer nu met een rasp naar keuze. Wil je de komkommer wat grover of juist fijner? Dat is helemaal aan jou.
- Doe de Griekse yoghurt, samen met de geraspte komkommer, in een schone theedoek en druk zoveel mogelijk vocht uit het mengsel. Dit maakt de tzatziki extra romig. Als je zoveel mogelijk vocht eruit hebt gedrukt doe je het mengsel in een kom.
- Voeg alle overige ingrediënten toe aan de yoghurt en de komkommer en meng goed door elkaar. Het lekkerste is om de dip een dag in de koelkast op smaak te laten komen, maar je kunt het ook meteen serveren.
- Let wel op want hoe langer je de tzatziki bewaard hoe sterker én zuurder de smaak wordt. Dit komt door de Griekse yoghurt. Niet erg natuurlijk als je er van houdt. Maar vind je dat zurige niet zo smakelijk, dan kun je het beter allemaal zo snel mogelijk opeten (wat waarschijnlijk toch wel gebeurt!).
Ontvang ook receptinspiratie in je inbox
Wil je meer lekkere recepten en culinair nieuws ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze gratis mailing vol met recepten, reviews én aanbiedingen van onze partners.
Tags
Redactie
Zininkoffie.nl is het nieuwste online magazine voor 50+ vrouwen, bomvol informatieve artikelen, tips, tricks en tal van deskundigen.