Door de vele laagjes ziet dit Franse appeltaart recept er delicaat uit, maar stiekem is het heel simpel om te maken! Op z’n Frans heet deze taart Gâteau Invisible aux Pommes, die bijna alleen maar bestaat uit appel, gesneden in dunne schijfjes, wat zorgt voor die mooie laagjes.
De dunne appelschijfjes worden heel zacht in de oven, waardoor ze bijna in het beslag verdwijnen en de structuur van de taart puddingachtig maken. Eén hap en jullie begrijpen wat we bedoelen. Het voelt aan als fluweel, terwijl je ook dat frisse van een appeltaart herkent.
We vermoeden dat als je eenmaal dit appeltaart recept hebt uitgeprobeerd, je hoogstwaarschijnlijk niets anders meer wilt maken! Je kunt deze in taart- of cakevorm maken. Wij hebben vandaag voor een cakevorm gekozen.
Ingrediënten
- 75 gram boter, plus extra om in te vetten
- 5 appels, geschild
- ½ citroen
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 120 ml melk
- 1 tl vanillepasta
- 90 gram patentbloem
- 100 gram kristalsuiker
- 1½ tl bakpoeder
- ½ tl kaneel
Benodigdheden:
- mandoline
- cakevorm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de cakevorm in met boter en bekleed met bakpapier.
Snijd de appels in tweeën en verwijder het klokhuis. Schaaf er dunne plakjes van op de mandoline en besprenkel met het sap van een halve citroen.
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, begin ondertussen met het beslag. Kluts de eieren in een grote mengkom. Voeg de melk en vanillepasta toe en kluts weer goed door. Schep de bloem, suiker en bakpoeder in de kom en roer rustig door, tot alle klontjes zijn verdwenen. Giet daarna de gesmolten boter erbij en roer weer goed door.
Schep de appelschijfjes in het beslag en mix goed door, dit mag met je handen! Dan kun je er makkelijker voor zorgen dat elk appelschijfje is bedekt met een laagje beslag. Strooi de kaneel over de appels en mix weer goed door.
Schep de appels in de cakevorm, zorg ervoor dat alle hoekjes goed bedekt zijn. Gebruik de bovenste laag appels om ze als dakpannetjes over elkaar te leggen, zodat er een mooi patroon ontstaat. Giet het overgebleven beslag over de appels heen.
Zet de cake voor 60 minuten in de oven. Kijk, na 50 minuten, met een satéprikker in het midden of de cake gaar is en mooi goudbruin.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.