Chinees aubergine recept met knoflook en gember

Dit aubergine recept komt uit China. Het is gestoomd met knoflook, gember en sojasaus. Heerlijk als gezond bijgerecht met rijst.
Chinees aubergine recept
Chinees aubergine recept

Aubergines zijn voor veel mensen een ingewikkelde groente. Hoe bereid je ze goed en hoe breng je ze gemakkelijk op smaak? Met dit aubergine recept uit China worden ze onweerstaanbaar lekker als bijgerecht!

Aubergines zijn altijd al een lastige groente geweest. Ze zijn vaak net iets te hard of juist veel te zacht. Ook kunnen ze wat smaakloos zijn als ze niet goed worden bereid. Vroeger waren ze bitter, waardoor aubergines gezouten moesten worden, voordat ze bereid werden, om een deel van de bitterheid te verminderen. Dit kostte extra tijd en aandacht. Tegenwoordig is de bittere smaak, net als bij witlof, er grotendeels uit gekweekt. Hierdoor zijn aubergines veel gangbaarder geworden dan voorheen!

Als je Chinese of Japanse aubergines kunt vinden bij de groenteboer of op de markt, gebruik deze dan voor het recept. Deze zijn anders dan de donkerpaarse aubergines uit de supermarkt. Ze zijn langwerpig, lichter van kleur en net wat zoeter en lichter van smaak. Een aanrader!

In China weten ze er wel raad mee. Naast frituren en wokken is stomen een van de drie technieken die heel veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Door het stomen worden ze zijdezacht, maar behouden ze nog steeds hun vorm. Als je ze vooraf 10 minuten in water met azijn weekt, behouden ze ook nog eens die prachtige, paarse kleur aan de buitenkant en wordt de binnenkant niet bruin.

En de saus, die zit vol met smaak! Door het verhitten van de olie worden knoflook, gember, rode peper en lente-ui kort gekookt. Hierdoor blijven ze lekker fris, maar komt er meer aroma vrij. Zelf hou ik van lekker pittig, dus voeg ik een extra rode peper en wat chilivlokken toe. In het recept is dit niet opgenomen, dus speel zelf een beetje met de mate van pittigheid die je lekker vindt.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Chinees aubergine recept met knoflook en gember

Dit Chinese aubergine recept is heel makkelijk te maken en heerlijk als bijgerecht. En het kan bij heel veel verschillende gerechten gebruikt worden.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Chinese
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • stoommand

Ingrediënten
 

  • 2 aubergines
  • 1 scheutje witte azijn
  • 1 rode peper
  • 2 stengels lente-ui (of wat koriander als je geen lente-ui hebt)
  • 2 cm gember
  • 5 tenen knoflook
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 6 el zonnebloemolie
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • ½ tl suiker

Bereiding

  • Snijd de aubergines doormidden en vervolgens in dikke strips. Voeg de auberginestrips toe aan een mengkom en vul met water tot de aubergines net onderstaan. Voeg een scheutje azijn toe zodat de aubergines de kleur behouden. Laat de aubergines 10 minuten weken.
  • Snijd de rode peper en het wit van de lente-ui in dunne ringetjes, bewaar het groen voor de garnering van de aubergine. Hak de gember en knoflook fijn. Voeg de gesneden ingrediënten toe aan een vuurvaste kom en voeg de sesamzaadjes toe.
  • Verhit de olie in een pannetje op hoog vuur en laat goed heet worden. Giet de hete olie over het gember-knoflook mengsel heen. Pas op! Dit kan gaan bruisen. Voeg de sojasaus, sesamolie en suiker toe, roer door tot de suiker is opgelost. Breng de saus op smaak met zout en zet aan de kant zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Zet een pan met een laagje water op middelhoog vuur en breng aan de kook. Dep de aubergines droog met keukenpapier en leg ze in de stoommand. Zorg ervoor dat de strips elkaar niet aanraken. Zet de stoommand op de pan met een deksel erop. Laat de aubergine 10 minuten stomen tot deze gaar is.
  • Leg de aubergines op een serveerschaal en giet de saus over de aubergines heen. Garneer met extra sesamzaadjes en het groen van de lente-ui.
Wat anderen nu lezen
Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.
Het klassieke erwtensoep recept

Het klassieke erwtensoep recept

Dit erwtensoep recept is zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten, want deze soep is zo oud als de weg naar Rome.
Crispy chili olie maken

Crispy chili olie maken

Crispy chili olie krijg je vaak als je Chinees eten bestelt. Je vraagt je dan altijd af: hoe maken ze dat toch? Met dit recept kun je het nu ook!
Indonesische nasi goreng

Echte nasi goreng maken

Een echte nasi goreng maken, soms heb je daar gewoon heel veel zin in. En met dit recept is het zo gebeurd, want het is alles behalve ingewikkeld!