Oostenrijkse kwarktaart (Topfentorte)

In Amerika hebben ze de New York cheesecake en in Duitsland heet het käsekuchen. Maar de allerlekkerste is de Oostenrijkse kwarktaart, ofwel: Topfentorte.

Het internet staat er vol mee: de welbekende cheesecake. De een nog lekkerder dan de ander. Maar heb je weleens een Oostenrijkse kwarktaart geprobeerd? Na het proeven van dit hemelse gebak wil je waarschijnlijk nooit meer iets anders!

Kwark is een vorm van verse kaas, die we natuurlijk ook vaak eten in plaats van yoghurt. Het wordt in de meeste gevallen gemaakt van koemelk, maar er bestaan ook kwarksoorten die gemaakt zijn van schapen- of geitenmelk. En ja, door de consistentie perfect voor een kwarktaart, of cheesecake zoals ze het in Amerika noemen. 

Recept voor een Oostenrijkse kwarktaart

Dit recept uit Oostenrijk is in onze ogen misschien wel de allerlekkerste variant. De meeste kwarktaarten worden ‘gebakken’ zonder echt bakken. Ze worden namelijk stijf gemaakt in de koelkast. Maar deze versie niet, wat het meteen ook zo lekker maakt. Deze Oostenrijkse kwarktaart, of Topfentorte, wordt echt gebakken in de oven en dat maakt de inhoud van de taart fluweelzacht. Het is moeilijk te omschrijven, dus ons advies: ga de taart zelf maken dit weekend. En dan zijn we meteen heel benieuwd naar het resultaat!

Ingrediënten

  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 6 verse eieren, eierdooiers en eiwit gescheiden
  • sap en schil van 1 citroen
  • 1 kg volle kwark
  • 100 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • rozijnen naar smaak (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Doe de boter, de suiker, vanillesuiker en de eierdooiers in een kom en klop dit geheel in zo’n 10 minuten schuimig. Het loont om dit echt 10 minuten te kloppen zodat er lekker veel lucht in het mengsel komt. Dit maakt de consistentie van de kwarktaart straks zo mooi fluweelzacht en licht van smaak.

Voeg nu het sap en de geraspte schil van de citroen toe, samen met de kwark, de bloem en het bakpoeder. Als je rozijnen toevoegt, doe dat dan nu. Roer het geheel goed om, zodat alles een mooie gladde consistentie heeft.

Klop het eiwit in een aparte kom mooi schuimig. Om zeker te weten dat het eiwit voldoende is opgeklopt, kun je de kom op z’n kop houden. Het eiwit moet dan stijf blijven en niet uit de kom komen. Maar als je dat niet aandurft kun je het vaak ook al gewoon zien aan de pieken die ontstaan als je er met een pannenlikker doorheen gaat.

Als het eiwit stijf genoeg is vermeng je dit voorzichtig met het kwarkmengsel. Voorzichtig omdat je wil dat de lucht in het eiwit blijft. Als je er te hard mee omgaat, verdwijnt die lucht en wordt je taart dus ook niet zo lekker luchtig.

Giet het mengsel in een ingevette taartvorm van ongeveer 24 cm en zet 60 minuten in de voorverwarmde oven. De taart is klaar als je er met een satéstokje in kunt prikken en deze er ‘schoon’ uitkomt. Tja en dan laten afkoelen voordat je er een stuk van afsnijdt!

Dit vind je misschien ook leuk
Sheperds pie recept
Lees verder

Sheperd’s pie recept

In Groot Brittannië wordt het traditioneel op een zaterdag gegeten, maar wij eten dit Sheperd’s pie recept gewoon lekker vanavond!
Italiaanse stoofpot met kip
Lees verder

Italiaanse stoofpot met kip

Een Italiaanse stoofpot met kip is een perfect recept voor door de week. Dit recept van Yvette van Boven is makkelijk én snel te maken.