Gebakken kip met citroen en salie (Pollo al limone)

Op Sicilië noemen ze het gerecht pollo al limone. Het is gebakken kip met citroen en salie en het is heerlijk fris én gezond.

De Italiaanse keuken staat bekend om haar verse ingrediënten en eenvoudige recept. Deze gebakken kip met citroen en salie is daar een perfect voorbeeld van. Dit Siciliaanse recept is makkelijk te maken op een doordeweekse dag als vandaag.

Pollo al limone, ofwel gebakken kip met citroen. Als je het eenmaal hebt gemaakt weten we zeker dat het een vast onderdeel wordt van je repertoire. Alle mensen die we het tot nu toe hebben voorgeschoteld vinden het een geweldig gerecht. Fris van smaak door de citroen, maar ook de malse kipstukken in die wat romige citroensaus doen het altijd goed. 

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Gebakken kip met citroen en salie (Pollo al limone)

Gebakken kip is altijd wel lekker, maar kip met citroen heeft toch echt iets speciaals. Of dit nu in de Italiaanse keuken is, in de Franse keuken óf in een Aziatisch gerecht. De combinatie is a match made in heaven!
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 8 kippendijen (bij voorkeur met vel)
  • bloem
  • 3 el olijfolie
  • 3 citroenen (geraspte schil en het sap)
  • 1 ui (fijngehakt)
  • 2 blaadjes verse salie
  • 240 ml droge witte wijn
  • zout en gemalen zwarte peper

Bereiding

  • Droog de kippendijen en bedek ze met een dun laagje bloem. De bloem zorgt ervoor dat de huid lekker knapperig wordt en dat de saus straks dikker wordt.
  • Verhit de olie in een pan en bak de kip aan alle kanten bruin. Als ze gebruind zijn haal je ze uit de pan, bestrooi je ze met zout en peper en zet je ze apart.
  • Doe nu de citroenschil, ui en salieblaadjes in de pan en bak ongeveer 10 minuten tot de ui zacht is.
  • Nu doe je de kip (en het vrijgekomen sap) terug in de pan, samen met de witte wijn. Dek de pan half af met een deksel en laat het geheel zo'n 50 minuten sudderen op zacht vuur.
  • Na ongeveer 50 minuten is de kip goed gegaard en de saus grotendeels ingekookt. Haal de kippendijen uit de pan en leg ze op een schaal.
  • Voeg het citroensap toe aan de pan en laat inkoken tot een dikkere saus. Mocht de saus al te veel zijn ingekookt als je de kip eruit haalt, dan kun je altijd wat water toevoegen.
  • Check of de saus goed smaakt of dat het nog wat zout en peper nodig heeft.
Dit vind je misschien ook leuk
Kruidnoten maken
Lees verder

Kruidnoten maken voor pakjesavond

Hoort wie klopt daar kinderen? Ja, het is al bijna pakjesavond en daar hoort lekkernij bij. Daarom gaan we kruidnoten maken. Zoals het hoort!