Laten we heel eerlijk zijn, even snel een pastagerecht in elkaar zetten is soms het lekkerste wat er is. Daarom is deze pasta met bonen en pancetta, uit Jamie Oliver’s boek ‘Een‘ zo perfect voor een donderdag als deze.
Bovendien zijn bonen hartstikke gezond, dus als je dan al een pasta maakt, doe dat dan op deze manier. Jamie Oliver gebruikt een blik borlottibonen, wat een Italiaanse bonensoort is. De boon is daar heel populair en veel gebruikt. Maar, ondanks dat deze hier ook overal te koop is in de supermarkt, kan het soms voorkomen dat deze er net even niet tussenstaat. Geen probleem, want je kunt ze in dit recept prima vervangen met witte bonen.
Pasta met bonen en pancetta
Ingrediënten
- 250 gram lasagnevellen (of een andere pastasoort naar keuze)
- 2 tenen knoflook
- 4 plakjes pancetta spek
- 20 gram Parmezaan
- 8 blaadjes salie
- 200 gram gemengde kerstomaatjes
- 400 gram borlottibonen uit blik
- zout en zwarte peper
Bereiding
- Zet de waterkoker aan en snijd de lasagnevellen in vierkantjes van zo'n 3 cm.
- Pel en snijd ondertussen de knoflook in dunnen plakjes. Snijd de pancetta ook in vierkantjes van 3 cm en rasp de Parmezaan fijn.
- Verwarm een koekenpan op hoog vuur en giet een klein scheutje olijfolie in de hete pan. Doe de knoflook, pancetta en salie erbij. Halveer de tomaatjes en doe ze in de pan, samen met een flinke snuf zwarte peper, de bonen en een klein scheutje van het vocht van de bonen.
- Doe de pasta in de koekenpan en giet er voorzichtig zoveel kokend water bij dat alles net onderstaat. Dat is zo'n 300 ml kokend water. Laat zo'n 4 minuten koken, tot de pasta het meeste vocht heeft geabsorbeerd.
- Door regelmatig te blijven roeren ontstaat er een saus. Dit komt door het zetmeel uit de pasta. Als het te droog wordt terwijl de pasta nog niet al dente is (beetgaar), kun je er altijd een scheutje extra water aan toevoegen.
- Zodra de pasta gereed is, doe je het vuur onder de pan uit en voeg je de Parmezaan toe. Voeg er ook naar smaak wat peper en zout aan toe en roer nog even goed door.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.