Sinterklaas is in het land en daar hoort strooigoed bij! Kruidnoten maken met de kinderen, of kleinkinderen zorgt dan voor veel gezelligheid.
Heb je juist een avondje voor jezelf? Dan kun je ook speculaasbrokken maken van dit deeg. Strooi er in dat geval, voor het bakken, wat amandelschaafsel over.
Verschil tussen kruidnoten of pepernoten
Hoewel kruidnoten en pepernoten vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze totaal iets anders! Pepernoten zijn hoekig en zacht, smaken naar anijs en hebben de structuur van taaitaai. Kruidnoten zijn hard en bros en op smaak gebracht met speculaaskruiden. Dit is de soort die we allemaal kennen als het populaire strooigoed.
Zelf kruidnoten maken
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 1½ el speculaaskruiden
- 100 gram roomboter (op kamertemperatuur en in blokjes)
Bereiding
- Voeg alle ingrediënten toe aan een mengkom en mix door elkaar. Stort het deeg op een werkblad zodra het bij elkaar komt en kneedt goed door. Komt het deeg niet helemaal bij elkaar? Voeg dan een klein scheutje water toe.
- Maak een bal van het deeg en verpak in plasticfolie. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg in kleine bolletjes en leg ze op de bakplaat. Druk de bolletjes met je vinger een beetje plat, zodat ze echt op kruidnoten lijken.
- Bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten af in de oven.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.