Kruidnoten maken voor pakjesavond

Hoort wie klopt daar kinderen? Ja, het is al bijna pakjesavond en daar hoort lekkernij bij. Daarom gaan we kruidnoten maken. Zoals het hoort!

Sinterklaas is in het land en daar hoort strooigoed bij! Kruidnoten maken met de kinderen, of kleinkinderen zorgt dan voor veel gezelligheid.

Heb je juist een avondje voor jezelf? Dan kun je ook speculaasbrokken maken  van dit deeg. Strooi er in dat geval, voor het bakken, wat amandelschaafsel over. 

Verschil tussen kruidnoten of pepernoten

Hoewel kruidnoten en pepernoten vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze totaal iets anders! Pepernoten zijn hoekig en zacht, smaken naar anijs en hebben de structuur van taaitaai. Kruidnoten zijn hard en bros en op smaak gebracht met speculaaskruiden. Dit is de soort die we allemaal kennen als het populaire strooigoed.

Deze kruidnoten zijn het lekkerst met je eigen speculaasmix, hoe je deze het beste kan bereiden vind je hier. 

Zelf kruidnoten maken

Die heerlijke, traditionele kruidnoten maken we gewoon lekker zelf. Dan zijn ze namelijk het lekkerst. Vooral als ze net uit de oven komen en nog wat warm zijn.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang Bij de koffie
Keuken Nederlands
Porties 1 portie

Ingrediënten
 

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • el speculaaskruiden
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur en in blokjes)

Bereiding

  • Voeg alle ingrediënten toe aan een mengkom en mix door elkaar. Stort het deeg op een werkblad zodra het bij elkaar komt en kneedt goed door. Komt het deeg niet helemaal bij elkaar? Voeg dan een klein scheutje water toe.
  • Maak een bal van het deeg en verpak in plasticfolie. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg in kleine bolletjes en leg ze op de bakplaat. Druk de bolletjes met je vinger een beetje plat, zodat ze echt op kruidnoten lijken.
  • Bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten af in de oven.
Dit vind je misschien ook leuk
Thaise traybake met kip en pompoen
Lees verder

Thaise traybake met kip

Een makkelijke ovenschotel met een Aziatisch tintje, deze Thaise traybake met kip is een gegarandeerd succes. Vooral zodra de afwas begint!
Reuben sandwich met pastrami
Lees verder

Reuben sandwich met pastrami

De Reuben sandwich met pastrami is een wereldberoemd lunchgerecht uit New York. Maar hoe kun je deze ‘guilty pleasure’ op een gezonde manier zelf maken?
Spaghetti aglio e oglio
Lees verder

Snelle spaghetti aglio e oglio

Soms heb je gewoon zin in iets snels én iets lekkers. De Italianen hebben daar natuurlijk wat op gevonden: een spaghetti aglio e oglio.
Ierse ham chowder van Yvette van Boven
Lees verder

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.
Burrito met labneh en peulvruchten recept
Lees verder

Burrito met labneh en peulvruchten

Voldoende eiwitten haal je niet alleen uit vlees, maar ook uit peulvruchten zoals kikkererwten. Heerlijk in deze vegetarische burrito die we vandaag hebben.