Tajine recept met kikkererwten, harissa en koriander

Vandaag doen we een vegetarische vrijdag met dit tajine recept wat echt in mum van tijd klaar is. Perfect om het weekend mee te beginnen!

Dit tajine recept is vegetarisch en heel makkelijk te maken. Wat wil een mens nog meer? Nou, vooral zo min mogelijk moeten doen terwijl je toch gezond en lekker eet. Een tajine is dan echt ideaal!

Een tajine is niet meer dan een stoofpot en het stoofgerecht wat uit die stoofpot komt. Want ja, zowel het gerecht zelf als de pot waar het in wordt bereid heet tajine en komt oorspronkelijk uit Marokko. Het is vooral terug te herleiden naar de Berberse keuken, wat een nomadische keuken is. In die zin is het niet uitsluitend Marokkaans, want Berbers zijn nomaden uit Noord-Afrika (Marokko, Tunesië, Algerije en Libië). Daarom vind je in al deze landen diverse soorten tajine recepten. Heerlijk om allemaal te ontdekken!

Wat een tajine zo herkenbaar maakt is het aardewerk waar de stoofpot van gemaakt is. Maar natuurlijk ook die kenmerkende vorm. De deksel heeft een puntige vorm, wat niet voor niets zo is. Dit maakt een tajine, een tajine. Het is namelijk de stoom die uit het eten vrijkomt, die in die vorm blijft hangen en de ingrediënten langzaam gaart. Dit maakt een tajine recept bereiden ook zo makkelijk. Het is een gerecht waar je niet echt naar om hoeft te kijken als het eenmaal op het vuur staat.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Tajine recept met kikkererwten, harissa en koriander

Dit tajine recept is makkelijk, smaakvol én vegetarisch. Als je wil beginnen met het maken van meer tajine recepten, dan is deze bonen tajine een makkelijke start.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 45 minuten
Totaal 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 blik kikkererwten a 400 gram (uitgelekt en gewassen)
  • 2 el ghee of olijfolie
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 rode chilipepers (fijngehakt)
  • 2 tl suiker
  • 2 tl harissa
  • 2 blikken tomatenblokjes a 400 gram per blik
  • zeezout en versgemalen peper
  • 1 bosje verse munt (fijngehakt)
  • 1 bosje verse koriander (fijngehakt)
  • 1 citroen in partjes (om erbij te serveren)

Bereiding

  • Verhit de ghee of olijfolie in een tajine of pan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook, chilipeper en suiker toe en bak het geheel 2 a 3 minuten, tot het begint te verkleuren.
  • Doe de harissa en de kikkererwten erbij en meng het goed. Voeg de tomaten toe en schenk er voldoende water bij tot de bonen onderstaan. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Dek de pan af en laat ongeveer 30 minuten op laag vuur sudderen.
  • Na 30 minuten breng je de tajine op smaak met peper en zout. Roer het grootste gedeelte van de munt en koriander erdoor en laat nog eens 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer met de rest van de kruiden en de partjes citroen. En, het tajine recept is natuurlijk heerlijk met couscous of rijst als je geen couscous hebt.
Dit vind je misschien ook leuk
Zelf mayonaise maken
Lees verder

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is het lekkerst. Deze wereldberoemde en geliefde saus heeft een enorme geschiedenis. Waar komt het vandaan en hoe maak je het zelf?
Indonesische nasi goreng
Lees verder

Echte nasi goreng maken

Een echte nasi goreng maken, soms heb je daar gewoon heel veel zin in. En met dit recept is het zo gebeurd, want het is alles behalve ingewikkeld!