Met courgettesoep kun je eindeloos variëren! Het is de perfecte basis om te spelen met verschillende smaken en toppings, zoals gebakken broodkruim – pangrattato – en crispy chili olie.
In Italië gebruiken ze de pangrattato als vervanger van Parmezaan, dit wordt dan ook armeluisparmezaan genoemd. Maar eigenlijk is het vooral heel lekker om iets knapperigs toe te voegen aan je pasta, soep of ovenschotel. En die crispy chili olie? Daar hebben wij altijd een potje van in de koelkast staan. Dat is lekker op alles!
Ingrediënten
Voor de soep:
- 1 ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 prei
- 4 courgettes, in plakken
- 1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
- 1,5 liter groentebouillon
Voor de toppings:
- 6 el panko
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- ½ citroen, zest
- 1 bosje peterselie, fijngesneden
- 4 el crispy chili olie
Bereiding
Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en prei toe en bak tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Doe nu de plakjes courgette erbij en bak deze een paar minuten mee.
Voeg de aardappelblokjes toe en giet de groentebouillon in de pan, tot de groenten net onder staan, en breng het geheel aan de kook. Laat de soep pruttelen tot de aardappel en courgette helemaal zacht zijn, dit duurt ongeveer 15 minuten.
Maak ondertussen de pangrattato. Verhit een klein pannetje met drie eetlepels olie op middelhoog vuur en voeg alle ingrediënten toe behalve de chilicrisp. Bak het broodkruim aan en houdt rustig in beweging, tot deze goudbruin en knapperig is.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.