Courgettesoep met pangrattato en crispy chili olie

Courgettesoep is heel populair online. Maar deze variatie is anders, door het knapperige broodkruim en de pittige chili olie.

Met courgettesoep kun je eindeloos variëren! Het is de perfecte basis om te spelen met verschillende smaken en toppings, zoals gebakken broodkruim – pangrattato – en crispy chili olie. 

In Italië gebruiken ze de pangrattato als vervanger van Parmezaan, dit wordt dan ook armeluisparmezaan genoemd. Maar eigenlijk is het vooral heel lekker om iets knapperigs toe te voegen aan je pasta, soep of ovenschotel. En die crispy chili olie? Daar hebben wij altijd een potje van in de koelkast staan. Dat is lekker op alles!

Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 prei
  • 4 courgettes, in plakken
  • 1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 1,5 liter groentebouillon

Voor de toppings:

  • 6 el panko
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • ½ citroen, zest
  • 1 bosje peterselie, fijngesneden
  • 4 el crispy chili olie

Bereiding

Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en prei toe en bak tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Doe nu de plakjes courgette erbij en bak deze een paar minuten mee.

Voeg de aardappelblokjes toe en giet de groentebouillon in de pan, tot de groenten net onder staan, en breng het geheel aan de kook. Laat de soep pruttelen tot de aardappel en courgette helemaal zacht zijn, dit duurt ongeveer 15 minuten.

Maak ondertussen de pangrattato. Verhit een klein pannetje met drie eetlepels olie op middelhoog vuur en voeg alle ingrediënten toe behalve de chilicrisp. Bak het broodkruim aan en houdt rustig in beweging, tot deze goudbruin en knapperig is. 

Dit vind je misschien ook leuk
Kruidnoten maken
Lees verder

Kruidnoten maken voor pakjesavond

Hoort wie klopt daar kinderen? Ja, het is al bijna pakjesavond en daar hoort lekkernij bij. Daarom gaan we kruidnoten maken. Zoals het hoort!