Burrata! Wie houdt er niet van? Deze romige kaas heeft de afgelopen jaren zijn opmars gemaakt in Nederland en ondertussen staat hij op bijna elke menukaart. Deze kaas is zó romig dat hij vernoemd is naar ‘burro’, wat Italiaans is voor boter. En voor deze herfstsalade met pompoen dé ideale toevoeging.
Ingrediënten
Voor de gekarameliseerde pompoen:
- 1 kleine hokkaido pompoen
- 3 el olijfolie
- 2 el honing
Voor de chimichurri:
- ½ bosje tijm, gerist
- 1 rode verse peper
- ½ bosje verse peterselie
- ½ bosje verse koriander
- 3 tenen knoflook
- 1 citroen, schil
- 120 ml extra vierge olijfolie
- 60 ml rode wijnazijn
Voor de garnering:
- 1 handje ongezouten pinda’s, grofgehakt
- 2 burrata’s
- 150 gram slamelange met rode biet
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220℃.
Snijd de pompoen in tweeën en schraap de zaden eruit met een lepel. Snijd beide helften vervolgens in 6 partjes. Meng de pompoenstukjes in een grote kom met olijfolie, honing, zout en peper en leg ze met de schil naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze in 30 tot 40 minuten gaar, tot je er makkelijk met een vork doorheen kunt prikken en de pompoen gekarameliseerd is.
Snijd ondertussen de peterselie, koriander, rode peper, knoflook en citroenrasp fijn en mix met de tijm, olijfolie en rode wijnazijn in een kommetje.
Mix een derde van de chimichurri door de slamelange en leg deze op een schaal. Verdeel de pompoen over de salade. Scheur de burrata’s in tweeën en leg ze met de romige kant naar boven tussen de stukken pompoen in. Garneer met de rest van de chimichurri en de grofgehakte pinda’s.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.