Dit klassieke ratatouille recept is heerlijk voor een doordeweekse dag, zeker met een paar kleine trucjes helpen om het extra goed en mooi klaar te maken. Want tja, het oog wil ook wat!
Het roosteren van de groenten, stoven van de saus en de aromatische verse kruiden tillen dit gerecht naar het volgende niveau. Serveer dit recept met een stuk brood of linguine. Zo wordt ratatouille de hoofdrolspeler op tafel en maak je het gerecht zoals een echte chef dat ook zou doen!
Ingrediënten
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 aubergine, in plakken
- 1 courgette, in plakken
- 1 gele courgette, in plakken
- 2 rode paprika’s, in ringen
- 2 tomaten, in blokjes
- 1 blik tomatenblokjes
- ½ bosje verse tijm
- 1 takje rozemarijn
- ½ bosje verse oregano
- zout en zwarte peper naar smaak
- verse kruiden, zoals basilicum of peterselie voor garnering (optioneel)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 ℃.
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de ui licht gekarameliseerd, en de knoflook geurig is.
Voeg de tomaten, tomaten uit blik, rozemarijn en oregano toe. Roer goed door en laat voor 20 minuten op een laag vuur sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
Zout ondertussen de groenten en laat 5 minuten staan om een beetje vocht te onttrekken. Dep de groenten daarna af met keukenpapier. Grill alle groenten in een grillpan, tot ze mooie donkere strepen hebben. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
Schep de tomatensaus in een ovenschaal, een ronde is het mooist! Pak daarna een plakje aubergine, courgette, gele courgette en paprika. Stapel dit op elkaar en zet zijwaarts in de tomatensaus. Herhaal dit tot de hele schaal is gevuld. Besprenkel de groenten met olijfolie en de geriste tijm. Breng op smaak met zout en peper.
Dek de ovenschaal af met een stuk aluminiumfolie en zet die voor 30 minuten in de oven. Kijk daarna of de groenten gaar zijn, anders heeft de ratatouille 10 minuten extra nodig.
Serveer de ratatouille met brood of linguine. Eet smakelijk!
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.