Dit ratatouille recept maakt groente de hoofdrolspeler

Dit ratatouille recept is heerlijk in al haar eenvoud. Het is weliswaar niet even gemaakt, maar het is wel al het werk waard. De smaak is onweerstaanbaar.

Dit klassieke ratatouille recept is heerlijk voor een doordeweekse dag, zeker met een paar kleine trucjes helpen om het extra goed en mooi klaar te maken. Want tja, het oog wil ook wat!

Het roosteren van de groenten, stoven van de saus en de aromatische verse kruiden tillen dit gerecht naar het volgende niveau. Serveer dit recept met een stuk brood of linguine. Zo wordt ratatouille de hoofdrolspeler op tafel en maak je het gerecht zoals een echte chef dat ook zou doen!

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 aubergine, in plakken
  • 1 courgette, in plakken
  • 1 gele courgette, in plakken
  • 2 rode paprika’s, in ringen
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • ½ bosje verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • ½ bosje verse oregano
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • verse kruiden, zoals basilicum of peterselie voor garnering (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ℃. 

Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de ui licht gekarameliseerd, en de knoflook geurig is.

Voeg de tomaten, tomaten uit blik, rozemarijn en oregano toe. Roer goed door en laat voor 20 minuten op een laag vuur sudderen. Breng op smaak met zout en peper.

Zout ondertussen de groenten en laat 5 minuten staan om een beetje vocht te onttrekken. Dep de groenten daarna af met keukenpapier. Grill alle groenten in een grillpan, tot ze mooie donkere strepen hebben. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. 

Schep de tomatensaus in een ovenschaal, een ronde is het mooist! Pak daarna een plakje aubergine, courgette, gele courgette en paprika. Stapel dit op elkaar en zet zijwaarts in de tomatensaus. Herhaal dit tot de hele schaal is gevuld. Besprenkel de groenten met olijfolie en de geriste tijm. Breng op smaak met zout en peper.

Dek de ovenschaal af met een stuk aluminiumfolie en zet die voor 30 minuten in de oven. Kijk daarna of de groenten gaar zijn, anders heeft de ratatouille 10 minuten extra nodig.

Serveer de ratatouille met brood of linguine. Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk
Clafoutis recept met bramen
Lees verder

Clafoutis recept met bramen

Het basis clafoutis recept wat iedereen kent is met kersen. Maar als er geen kers te krijgen is, is een clafoutis met bramen ook overheerlijk!
Zelf havermelk maken
Lees verder

Zelf havermelk maken doe je zo

Plantaardige melk wordt steeds populairder, maar is ook nog steeds een stuk duurder dan gewone melk. Daarom gaan wij zelf havermelk maken met dit recept.
Hete bliksem recept met spekjes
Lees verder

Hete bliksem recept met spekjes

Hete bliksem is zo Hollands als het maar kan zijn, daarom is dit hete bliksem recept zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten. Geniet ervan!