Eieren koken op Florentijnse wijze (Eggs Florentine)

Eieren koken doen we regelmatig op een zondagochtend, maar heb je ze weleens op Florentijnse wijze gemaakt? Het is onweerstaanbaar lekker!

Vandaag gaan we niet zomaar eieren koken. Nee, we maken klassieke Eggs Florentine, of Florentijnse eieren, wat in onze ogen het ultieme brunch- of ontbijt gerecht is voor een luie zondag.

Dit gerecht is bijna gelijk aan de beroemde Eggs Benedict of Eggs Royale, echter verwijst “Florentine” in de naam naar de stad Florence in Italië. In de culinaire wereld betekent deze term dat het gerecht spinazie bevat. Hoewel dit overheerlijke gerecht verwijst naar Florence, komt het oorspronkelijk gewoon uit Frankrijk. Hoe kan het ook anders, met zo’n rijke, boterige saus.

Eieren koken op Florentijnse wijze (Eggs Florentine)

Met dit recept ga je niet zomaar gewoon eieren koken, maar maak je ze op Florentijnse wijze. Dit is gepocheerd met een luchtige, romige Hollandaisesaus waar wij in ieder geval geen genoeg van kunnen krijgen!
3 van 2 stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 20 minuten
Gang Brunch, Ontbijt
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 200 gram verse spinazie
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 4 sneetjes brioche
  • 4 eieren

Voor de Hollandaisesaus:

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2 eidooiers
  • 1 el azijn
  • ½ citroen
  • ¼ tl cayennepeper

Bereiding

  • Verhit een wok op middelhoog vuur met een klein scheutje olie. Voeg de knoflook toe en bak één minuut mee. Voeg hand voor hand de spinazie toe en bak tot deze is geslonken. Laat de spinazie uitlekken en houd apart. Toast ondertussen de brioche in de broodrooster of grillpan.
  • Begin met het maken van de Hollandaisesaus. Verhit een kleine steelpan op middelhoog vuur en smelt hierin de boter. Breng ondertussen een kleine kookpan op het vuur met een laagje water en breng aan de kook.
  • Voeg de azijn, citroensap en eidooiers toe aan een grote, vuurvaste kom en klop door elkaar met een garde. Zet de kom op de pan met het kokende water. Giet al roerend met de garde de boter door het eimengsel heen. Voeg pas nieuwe boter toe als de scheut ervoor volledig is opgenomen. Blijf roeren met de garde tot de saus dikker wordt en breng op smaak met een snuf zout en cayennepeper.
  • Vul een kleine kookpan met water en een scheutje witte wijnazijn. Breng het water tegen de kook aan, tot er lichte belletjes te zien zijn op de bodem van de pan. Maak een draaikolk in de pan met een grote lepel. Breek een ei in een kommetje en laat het ei daarna in het midden van de draaikolk glijden. Pocheer het ei voor 2-3 minuten. Haal het ei uit de pan met een schuimspaan en laat het gepocheerde ei uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Schep de spinazie op de getoaste brioche en leg hierop een gepocheerd ei. Schep er een flinke lepel Hollandaisesaus overheen en garneer met een snuf cayennepeper.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Spaghetti aglio e oglio
Lees verder

Snelle spaghetti aglio e oglio

Soms heb je gewoon zin in iets snels én iets lekkers. De Italianen hebben daar natuurlijk wat op gevonden: een spaghetti aglio e oglio.