Rabarbertaart met sinaasappel en rozemarijn

Het rabarberseizoen is nog in volle gang tot en met juli, dus daar maken we komend weekend volop gebruik van met deze rabarbertaart.

Het is niet een baksel waar je meteen aan denkt, maar deze rabarbertaart is onweerstaanbaar lekker nu we midden in het rabarberseizoen zitten. Eigenlijk is de taart misschien niet helemaal een taart te noemen, want het is bijna een cake. Maar dat hangt af van de vorm waarin je het stopt.

Van oktober tot en met juli krijg je volop rabarber en daar moeten we gebruik van maken nu het nog kan. Daarom hebben we deze rabarbertaart uitgezocht om te maken dit weekend. Maar, we zouden Zin in Koffie niet zijn als we er niet een aparte twist aan gaven. Dus, dit is geen gewone rabarbertaart, maar een met een heerlijke smaakcombinatie: rabarber, sinaasappel én…rozemarijn. 

Nu denk je waarschijnlijk: wat is dat voor een combi? Maar we kunnen je uit ervaring mededelen dat dit deze taart/cake écht uitzonderlijk lekker maakt! Dus op naar de groenteboer om lekkere rabarber in te slaan en dan bakken maar.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Rabarbertaart met sinaasappel en rozemarijn

Rabarbertaart is perfect voor dit seizoen, want de rabarber is volop te krijgen tot juli. En de combi met rozemarijn is echt een verrassing!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 15 minuten
Baktijd 50 minuten
Totaal 1 uur 5 minuten
Gang Bij de koffie
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
 

  • 120 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 160 gram kristalsuiker
  • 2 verse eieren (losgeklopt)
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 sinasappel (uitgeperst en de schil geraspt)
  • 100 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 250 gram rabarber (geschild en in stukken gesneden)
  • 1 takje rozemarijn
  • crème fraîche of poedersuiker (om te serveren)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180℃ en vet een taartvorm of cakevorm in met wat boter en bakpapier.
  • Klopt eerst de boter en de suiker in een grote kom tot deze mooi romig is. Dit is ongeveer na 10 minuten kloppen. Voeg nu één voor één de eieren toe en meng ze goed. Doe nu een eetlepel amandelmeel erbij om ervoor te zorgen dat het mengsel mooi gebonden blijft zodra je er het sap van de sinaasappel aan toevoegt. Doe de geraspte schil en het sap van de sinaasappel erbij en meng goed.
  • Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en overgebleven amandelmeel. Schep nu de droge ingrediënten door het boter en ei mengsel. Als dit goed vermengd is giet je het in de ingevette vorm.
  • Leg de rabarberstukjes bovenop het mengsel en verdeel de rozemarijn over het oppervlakte. Strooi er nog wat kristalsuiker overheen voordat je het geheel in de voorverwarmde oven zet.
  • Bak 50 minuten in de oven en check met een satéprikker of de rabarbertaart klaar is. Als de satéprikker er schoon uitkomt kan de oven uit en kan de taart buiten de oven afkoelen. Serveer met een lepel crème fraîche of met wat poedersuiker, zoals op onze foto. Dat mag je helemaal zelf bepalen.
Dit vind je misschien ook leuk
Ierse ham chowder van Yvette van Boven
Lees verder

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.
Zuurkool uit de oven
Lees verder

Pittig zuurkool recept uit de oven

Dit zuurkool recept is anders dan je van zuurkool gewend bent. Ten eerste is het pittig door wat chili én het gaat de oven in met aardappelpuree. Mmm!