Linzensalade met geroosterde groenten en balsamicovinaigrette

Een gezonde maaltijdsalade waar echt alles in zit? Deze linzensalade met geroosterde groenten heeft het allemaal. Lekker, voedend en licht!

Brrr, met het koude weer is het moeilijker om je aan je goede voornemens te houden. Geen zorgen, we got you! Deze lauwwarme linzensalade geeft je het warme gevoel dat je nodig hebt, maar is tegelijkertijd heel voedzaam. Serveer er een mooi stuk vlees of vis bij en de maaltijd is compleet!

Groene linzen hebben een lichte, aardse smaak. Vergeleken met andere linzensoorten behouden groene linzen goed hun vorm en hebben ze een iets stevigere textuur na het koken, waardoor ze goed te husselen zijn in een salade zonder dat ze uit elkaar vallen. Door de linzen warm te marineren zuigen ze zich vol met de smaken van de vinaigrette, waardoor ze alles behalve saai zijn.

Linzensalade met geroosterde groenten en balsamicovinaigrette

Deze linzensalade is perfect als hoofdgerecht met een lekker stuk brood, vis of vlees. Zo wordt het een stuk makkelijker om je je aan je goede voornemens te houden!
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Voor de salade:

  • 200 gram gedroogde groene linzen
  • ½ bosje tijm
  • 250 gram cherrytomaten
  • 1 courgette (in blokken)
  • 1 paprika (in blokjes)
  • 200 gram spinazie
  • 100 gram gerookte amandelen (grof gehakt)

Voor de balsamicovinaigrette:

  • 4 el balsamicoazijn
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 1 tl dijonmosterd
  • 5 el olijfolie
  • zout en peper (naar smaak)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Spoel de linzen af onder koud water. Voeg de linzen toe aan een kookpan en zet ze ruim onder water. Breng het water op smaak met zout en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook de linzen in 25 tot 30 minuten gaar.
  • Leg de cherrytomaten, courgette, en paprika op de bakplaat en schenk er een scheutje olijfolie overheen. Ris de tijm en strooi over de groenten. Breng op smaak met zout en peper en hussel goed door elkaar. Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven tot de groenten zacht en gaar zijn.
  • Maak ondertussen de balsamicovinaigrette. Meng in een kom de balsamico, knoflook en mosterd door elkaar. Druppel de olijfolie in de vinaigrette terwijl je blijft kloppen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de linzen af en stort ze in een grote kom. Giet de balsamico vinaigrette erbij en roer goed door. Meng de spinazie hand voor hand door de linzen heen, door de hitte zal deze slinken maar nog wel een bite hebben. Schep de geroosterde groenten door de linzen heen.
  • Strooi de amandelen voor het serveren over de linzen. Serveer met een lekekr stukje vlees of vis.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Pesto rijst
Lees verder

Pesto rijst maken

Een lekker makkelijk recept voor door de week is pesto met rijst. Heerlijk bij een stukje vis of een kipgerecht.