Poke bowls komen oorspronkelijk uit Hawaï, maar ondertussen kun je ze overal in Nederland eten. En populair is het met zalm. Daarom gaan we een poke bowl maken met zalm én een lekker pittige sriracha mayo.
Een van de handigheidjes van dit gerecht is dat je zelf kunt kiezen vis en groenten je gebruikt. Ook de saus kun je op je eigen manier op smaak brengen, waardoor er ontelbare combinaties zijn om uit te kiezen. Iedere thuiskok heeft er ondertussen wel een geprobeerd! En heb je dat nog niet, dan is dit recept perfect om mee te starten.
Poke bowl maken met zalm en sriracha mayo
Ingrediënten
- 400 gram sushirijst
- 5 el sushiazijn
- 300 gram zalm
- ½ bosje lente-ui
- 1 bosje radijs
- 2 avocado's
- 1 komkommer
- 150 gram sojabonen
- 125 gram zeewiersalade
Voor de sriracha mayo:
- 1½ el mayonaise
- 1½ el yoghurt
- 2 el sriracha
- 2 el zwarte sesamzaadjes
Bereiding
- Kook de sushirijst volgens de verpakking.
- Bereid de rest van de ingrediënten voor terwijl de rijst kookt. Snijd de zalm in blokjes, de lente-ui in ringen, de radijsjes in kwarten en de avocado’s in blokjes. Rasp met een dunschiller of kaasschaaf de komkommer in linten.
- Pak een bakje en mix de mayonaise, yoghurt en sriracha door elkaar. Voeg eventueel nog een scheutje sesamolie of sojasaus toe als je dat lekker vindt.
- Giet zodra de rijst klaar is de sushiazijn in de pan. Schep goed door en laat een beetje afkoelen.
- Schep de rijst op een bord. Verdeel de groenten in aparte hoopjes rondom het bord en schep de zalm in het midden. Drizzle de siracha mayo over de poke bowl en bestrooi met de sesamzaadjes.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.