Romige risotto met paddenstoelen

Nu het weer herfst is kunnen we volop koken met paddenstoelen en dan is deze romige Italiaanse risotto het perfecte gerecht om op tafel te zetten.

Risotto is zo oud als de weg naar Rome en met de herfst in aantocht is er soms niets zo bevredigend als een romige risotto met paddenstoelen. Perfect voor het seizoen!

Nu zijn er in de supermarkt natuurlijk tal van kant-en-klare pakjes risotto te krijgen, maar er gaat niets boven één die je gewoon lekker zelf maakt. Het is niet moeilijk, ook al ziet het er soms heel intimiderend uit. De enige belangrijke wetmatigheid is: hoe hoger de kwaliteit van de ingrediënten, hoe beter het resultaat!

Wil je meer receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten en meer.

Romige risotto met paddenstoelen

Dit seizoen brengt weer heerlijke paddenstoelen met zich mee. Tijd dus om deze romige risotto te maken.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 1 uur
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 40 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 ui (fijngehakt)
  • 1 wortel (fijngehakt)
  • 1 stengel bleekselderij (fijngehakt)
  • ½ bosje platte peterselie (fijngehakt)
  • 2 el olijfolie
  • 400 gram risottorijst
  • 2 gepelde tomaten uit blik (zonder het tomatensap)
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 el roomboter
  • 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Laat het eekhoorntjesbrood 30 minuten wellen in 1,5 liter lauwwarm water. Giet na een half uur af, maar gooi het weekwater NIET weg. Hier zit heel veel smaak in en dit ga je gebruiken voor deze risotto. Hak in de tussentijd de ingrediënten fijn.
  • Verhit de olie in een pan en bak de fijngehakte ui, wortel en bleekselderij, samen met de paddenstoelen aan. Doe de risottorijst er doorheen, plus de fijngehakte tomaten.
  • Voeg eerst het glas witte wijn toe en laat dit al roerende verdampen. Hierna gebruik je het weekwater van de paddenstoelen, wat je lepel voor lepel toevoegt. Zodra de lepel van het weekwater is opgenomen, voeg je de volgende lepel toe. En zo ga je door tot de rijst romig en al dente is. Dat is gaar maar wel met een lichte bite.
  • Tot slot roer je de boter, de kaas, wat zout én de versgemalen zwarte peper er doorheen. Bestrooi met de fijngehakte platte peterselie en serveer.
Dit vind je misschien ook leuk
Pan con tomate
Lees verder

Spaanse pan con tomate

Ontbijt in Spanje heeft meestal een bordje met heerlijk geroosterd brood met tomatenpulp. Pan con tomate heet het en het is zooo heerlijk!
Zelf havermelk maken
Lees verder

Zelf havermelk maken doe je zo

Plantaardige melk wordt steeds populairder, maar is ook nog steeds een stuk duurder dan gewone melk. Daarom gaan wij zelf havermelk maken met dit recept.