Romige risotto met paddenstoelen

Nu het weer herfst is kunnen we volop koken met paddenstoelen en dan is deze romige Italiaanse risotto het perfecte gerecht om op tafel te zetten.

Risotto is zo oud als de weg naar Rome en met de herfst in aantocht is er soms niets zo bevredigend als een romige risotto met paddenstoelen. Perfect voor het seizoen!

Nu zijn er in de supermarkt natuurlijk tal van kant-en-klare pakjes risotto te krijgen, maar er gaat niets boven één die je gewoon lekker zelf maakt. Het is niet moeilijk, ook al ziet het er soms heel intimiderend uit. De enige belangrijke wetmatigheid is: hoe hoger de kwaliteit van de ingrediënten, hoe beter het resultaat!

Wil je meer receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten en meer.

Romige risotto met paddenstoelen

Dit seizoen brengt weer heerlijke paddenstoelen met zich mee. Tijd dus om deze romige risotto te maken.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 1 uur
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 40 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 ui (fijngehakt)
  • 1 wortel (fijngehakt)
  • 1 stengel bleekselderij (fijngehakt)
  • ½ bosje platte peterselie (fijngehakt)
  • 2 el olijfolie
  • 400 gram risottorijst
  • 2 gepelde tomaten uit blik (zonder het tomatensap)
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 el roomboter
  • 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Laat het eekhoorntjesbrood 30 minuten wellen in 1,5 liter lauwwarm water. Giet na een half uur af, maar gooi het weekwater NIET weg. Hier zit heel veel smaak in en dit ga je gebruiken voor deze risotto. Hak in de tussentijd de ingrediënten fijn.
  • Verhit de olie in een pan en bak de fijngehakte ui, wortel en bleekselderij, samen met de paddenstoelen aan. Doe de risottorijst er doorheen, plus de fijngehakte tomaten.
  • Voeg eerst het glas witte wijn toe en laat dit al roerende verdampen. Hierna gebruik je het weekwater van de paddenstoelen, wat je lepel voor lepel toevoegt. Zodra de lepel van het weekwater is opgenomen, voeg je de volgende lepel toe. En zo ga je door tot de rijst romig en al dente is. Dat is gaar maar wel met een lichte bite.
  • Tot slot roer je de boter, de kaas, wat zout én de versgemalen zwarte peper er doorheen. Bestrooi met de fijngehakte platte peterselie en serveer.

Ontvang ook receptinspiratie in je inbox

Wil je meer lekkere recepten en culinair nieuws ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze gratis mailing vol met recepten, reviews én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk
Frisse aardappelsalade
Lees verder

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!
Pesto maken met walnoten
Lees verder

Blue Zones recept: Pesto maken met walnoten

In de zogenaamde Blue Zones worden mensen ouder dan gemiddeld. Wat is hun geheim? Gezond en vooral vers eten. Daarom gaan we vandaag pesto maken met walnoten.
Gepekelde eierdooiers in sojasaus
Lees verder

Gepekelde eierdooiers in sojasaus

Hebben jullie weleens gepekelde eierdooiers gegeten? In veel Aziatische keukens kennen ze dit en het is overheerlijk! Vooral in sojasaus.
Clafoutis recept met bramen
Lees verder

Clafoutis recept met bramen

Het basis clafoutis recept wat iedereen kent is met kersen. Maar als er geen kers te krijgen is, is een clafoutis met bramen ook overheerlijk!