Bij thuisbakkers is één lekkernij genadeloos populair: bananenbrood! Simpel om te maken en handig als je nog een paar oude bananen hebt liggen die op moeten. Vanaf nu heb je een nieuw bananenbrood recept dat je aan je repertoire kunt toevoegen.
Hoe donkerder de banaan, hoe zoeter deze cake wordt. Bananenbrood is geschikt voor alle seizoenen, maar deze versie geeft je écht dat warme wintergevoel. Een heerlijk smeuïge cake met warme kruiden en gedroogd fruit. Laat de sneeuw maar komen!
Winters bananenbrood recept met cranberry’s en walnoten
Benodigdheden
- 1 cakevorm
- handmixer
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl kaneel
- ⅛ tl kruidnagel
- 120 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 4 hele rijpe bananen
- 80 gram walnoten
- 80 gram gedroogde cranberry's
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in en bestuif met bloem, of bedek met bakpapier.
- Haal de bananen uit de schil en leg ze in een kom. Prak met een vork tot de bananen zacht worden en de consistentie van appelmoes krijgen.
- Voeg de boter, suiker en kaneel toe aan een kom en klop in 5 minuten luchtig met een mixer. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg het laatste ei pas toe als de andere helemaal is opgenomen. Voeg de geprakte banaan toe en stop met mixen.
- Doe de cranberry’s en noten in een kom en bestuif ze met een eetlepel zelfrijzend bakmeel. Mix tot alle noten en cranberry's zijn bedekt in een laagje bloem.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe aan de natte ingrediënten en spatel met een pannenlikker tot een homogeen beslag. Voeg de cranberry's en noten toe, en roer nog een keer goed door.
- Giet het beslag in de voorbereide cakevorm. Zet de cakevorm voor 50-60 minuten in de oven tot deze gaar en goudbruin is. Laat het bananenbrood afkoelen op een rooster.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.