We zijn het nieuwe jaar begonnen met het voornemen bewuster te eten en dan denk je niet meteen aan een BLT sandwich. Maar, ook een sandwich als deze kunnen we heel makkelijk een stuk gezonder maken.
Het draait uiteindelijk allemaal om balans, dus bij deze BLT (bacon, lettuce en tomato), zorgen we ervoor dat we wat extra gezonde dingen toevoegen. Denk dan aan bijvoorbeeld avocado en volkorenbrood. En ja, natuurlijk kun je ook witbrood gebruiken, of bacon weglaten. Uiteindelijk kun je altijd zelf je sandwich samenstellen, precies zoals jullie het zelf willen.
BLT sandwich met avocado
Ingrediënten
- 1 avocado
- 1 grote tomaat
- ⅓ krop botersla
- 4 sneden volkorenbrood
- 8 plakken bacon of ontbijtspek
- 20 gram tuinkers
- tabasco (naar smaak)
Bereiding
- Snijd de avocado doormidden en ontdoe van de pit. Schep het vruchtvlees in een kom en prak met een vork tot een egale puree. Breng op smaak met zout en eventueel een kneepje limoen of citroen. Snijd de tomaat in plakken en scheur de bladeren van de botersla.
- Verhit een grillpan om de sneden brood in te roosteren, of doe dit in een broodrooster.
- Leg de plakken bacon in een koude koekenpan en zet op middelhoog vuur. Bak de bacon tot deze knapperig is en goudbruine randjes heeft. Draai tijdens het bakken een keer om.
- Besmeer twee sneden brood met avocadopuree. Leg hierop de botersla, tuinkers en tomaat. Breng de tomaat op smaak met zout, peper en tabasco. Maak de sandwich af met de plakken bacon en dek af met de laatste twee sneden brood. Snijd de sandwiches doormidden voor het serveren.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.