In de Amerikaanse staat Louisiana bestaat de basis van veel gerechten uit de zogenaamde ‘holy trinity’: groene paprika, ui en selderij. Deze drie-eenheid vormt ook de basis van jambalaya recept.
Jambalaya is een eenpansgerecht gemaakt met rijst. Er zijn twee hoofdvarianten: een Creoolse jambalaya die vaak tomaten bevat, waardoor het een rode kleur krijgt. Terwijl Cajun jambalaya geen tomaten bevat en daardoor een bruinere kleur heeft.
Ingrediënten
- 250 gram chorizo, gehalveerd en in plakken
- 1 ui, fijngehakt
- 1 groene paprika, in blokjes gesneden
- 1 gele paprika, in blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1½ tl paprikapoeder
- 1½ tl cayennepeper
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
- 300 gram rijst
- 700 ml kippenbouillon
- 1 laurierblad
- 250 gram garnalen, gepeld en schoongemaakt
Bereiding
Verhit een grote braadpan op middelhoog vuur en bak de chorizo hierin tot het vet uit het vlees loopt. Voeg de ui, bleekselderij en paprika toe en bak mee tot de ui glazig is. Voeg de knoflook en specerijen toe en bak weer 3 minuten mee.
Schep de rijst in de pan en bak deze kort mee. Schenk de tomatenblokjes en de kippenbouillon in de pan en meng het geheel goed door. Leg het laurierblad in de bouillon en doe de deksel op de pan. Wacht tot de rijst gaar is, dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
Kruid ondertussen de garnalen met een scheutje olie, peper, zout, en een halve theelepel paprika- en cayennepoeder. Leg de laatste 5 minuten de garnalen op de rijst, zodat ze gaar stomen.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.