In deze spruitjessalade fungeren de spruitjes als sla. En dat bewijst maar weer dat iedere groente een salade kan zijn. Als je zo’n lieve, kleine spruit goed bekijkt valt je misschien op dat het eigenlijk allemaal kleine slablaadjes zijn, aan een baby kropje sla.
Het is dus helemaal zo gek nog niet om deze rauw te eten als sla. ledereen die zegt niet van spruitjes te houden is getraumatiseerd door stinkende, snotterig doorgekookte spruiten met nootmuskaat. Schrijf spruiten alsjeblieft niet af, want ze zijn geweldig lekker en verdienen een kans.
Veelzijdige salade
Deze salade is zo al heel lekker als lunch, maar met een stukje vis of vlees en aardappeltjes of als onderdeel van meerdere gerechten om te delen ook de perfecte ‘side salad’. Ragfijn gesneden met het zoete van peer en cranberry’s en het zoute van de krokante parmaham is dit écht zo’n door-eetsalade die je wilt eten met een lepel.
Dit recept komt uit het heerlijke kookboek ‘Zin in salade‘ (nee, dat is écht toeval!) van Bibi Loomans.
Spruitjessalade met peer en parmaham uit ‘Zin in salade’
Ingrediënten
- 300 gram spruitjes
- 1 peer (met schil)
- 40 gram gedroogde cranberry's
- 1 citroen (uitgeperst)
- 4 el extra vierge olijfolie
- 2 tl ahornsiroop
- peper en grof zeezout
- 6 plakjes parmaham
Bereiding
- Snijd de spruiten zo fijn mogelijk, zodat je hele dunne plak-jes en ragfijne blaadjes krijgt. Halveer de peer en snijd die ook in zo dun mogelijke plakjes. Stapel de plakjes peer op elkaar en snijd ze vervolgens nog een keer doormidden.
- Doe de spruitjes en plakjes peer met de cranberry's in een saladeschaal.
- Maak een dressing door het citroensap, de olijfolie en ahorn siroop (maple syrup) te mengen en voeg toe aan de salade. Breng op smaak met gemalen peper en grof zeezout. Hussel alles goed door elkaar, het liefst met je handen, waardoor de spruitjes wat zachter van smaak worden. Laat 15 minuten intrekken.
- Bak de plakjes parmaham in een droge koekenpan op middelhoog vuur krokant. Laat de parmaham afkoelen op een snijplank. Snijd de parmaham grof en voeg toe aan de salade.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.