Spruitjessalade met peer en parmaham uit ‘Zin in salade’

Al eens een spruitjessalade geprobeerd? Dan is het de hoogste tijd om dat te maken, want op deze manier heb je spruitjes nog nooit gegeten!
Spruitjessalade met peer en parmaham
Spruitjessalade met peer en parmaham

In deze spruitjessalade fungeren de spruitjes als sla. En dat bewijst maar weer dat iedere groente een salade kan zijn. Als je zo’n lieve, kleine spruit goed bekijkt valt je misschien op dat het eigenlijk allemaal kleine slablaadjes zijn, aan een baby kropje sla. 

Het is dus helemaal zo gek nog niet om deze rauw te eten als sla. ledereen die zegt niet van spruitjes te houden is getraumatiseerd door stinkende, snotterig doorgekookte spruiten met nootmuskaat. Schrijf spruiten alsjeblieft niet af, want ze zijn geweldig lekker en verdienen een kans.

Veelzijdige salade

Deze salade is zo al heel lekker als lunch, maar met een stukje vis of vlees en aardappeltjes of als onderdeel van meerdere gerechten om te delen ook de perfecte ‘side salad’. Ragfijn gesneden met het zoete van peer en cranberry’s en het zoute van de krokante parmaham is dit écht zo’n door-eetsalade die je wilt eten met een lepel.

Dit recept komt uit het heerlijke kookboek ‘Zin in salade‘ (nee, dat is écht toeval!) van Bibi Loomans. 

Spruitjessalade met peer en parmaham uit ‘Zin in salade’

Spruitjes hoeven helemaal niet muffig te zijn. Sterker nog, ze zijn heerlijk in deze spruitjessalade met peer en parmaham. Perfect als lunchgerecht, voorgerecht of bijgerecht.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 25 minuten
Gang Salade
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 300 gram spruitjes
  • 1 peer (met schil)
  • 40 gram gedroogde cranberry's
  • 1 citroen (uitgeperst)
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl ahornsiroop
  • peper en grof zeezout
  • 6 plakjes parmaham

Bereiding

  • Snijd de spruiten zo fijn mogelijk, zodat je hele dunne plak-jes en ragfijne blaadjes krijgt. Halveer de peer en snijd die ook in zo dun mogelijke plakjes. Stapel de plakjes peer op elkaar en snijd ze vervolgens nog een keer doormidden.
  • Doe de spruitjes en plakjes peer met de cranberry's in een saladeschaal.
  • Maak een dressing door het citroensap, de olijfolie en ahorn siroop (maple syrup) te mengen en voeg toe aan de salade. Breng op smaak met gemalen peper en grof zeezout. Hussel alles goed door elkaar, het liefst met je handen, waardoor de spruitjes wat zachter van smaak worden. Laat 15 minuten intrekken.
  • Bak de plakjes parmaham in een droge koekenpan op middelhoog vuur krokant. Laat de parmaham afkoelen op een snijplank. Snijd de parmaham grof en voeg toe aan de salade.
Wat anderen nu lezen
Andijviestamppot met oude kaas

Andijviestamppot met oude kaas

Officieel kan het nog even: een andijviestamppot eten. Tot en met oktober is verse andijvie namelijk beschikbaar. Dus, het is nu de tijd om het te maken!
Portugees boerenkool recept caldo verde

Portugees boerenkool recept Caldo Verde

Wij eten boerenkool vooral in een stamppot, maar de Portugezen maken er ook soep van. Caldo Verde is een boerenkool recept wat heerlijk opwarmt deze dagen.
Spaghetti aglio e oglio

Snelle spaghetti aglio e oglio

Soms heb je gewoon zin in iets snels én iets lekkers. De Italianen hebben daar natuurlijk wat op gevonden: een spaghetti aglio e oglio.